2018. október 5.

Középpontban a kockásfülű nyúl


Idén is lesz egy hétvége, amely teljes egészében az animációs filmekről szól: október 26. és 28. között, hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, amelyhez a Barátság mozi is csatlakozott. Az idei rendezvény egy régi kedvenc, az idén negyven éves A kockásfülű nyúl és alkotója, Richly Zsolt egyéb munkái köré szerveződik.Az Országos Rajzfilmünnep keretében már több mint száz helyszínen ünneplik országszerte − mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban − ingyenes vetítésekkel az animáció világnapját.

Különleges alkalom az ünneplésre, hogy 40 éve láthattuk először a televízióban A kockásfülű nyulat. A filmkínálat nem csak a kisgyerekeknek szól, az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak.

 


 

Az idei rendezvény Richly Zsolt Balázs Béla-díjas, érdemes művész több évtizedet átfogó életművére koncentrál. Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, 1962-ben nyert felvételt a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakára, ahol végül az egyszeri alkalommal indított animációs osztályban kapott diplomát 1966-ban. Huszonöt éven át dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, amelyet akkoriban, vagyis a magyar animáció aranykorában a világ öt legjobb rajzfilmstúdiója között tartottak számon. Animációs filmek rendezése mellett grafikusművészként, diafilmek alkotójaként és tanárként is nagyszerű karriert futott be. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs oktatásának meghatározó személyisége, Balázs Béla-díjas, kiváló művész. Számos népszerű animációs film rendezője, többek között neki köszönhetjük a már említett A kockásfülű nyúl sorozatot, a Kíváncsi Fáncsit, a Háry Jánost, legutóbb pedig Luther Márton életéről készített rajzfilmsorozatot Luther címmel, ez is látható lesz a Barátság moziban.

 


 

A rajzfilmünnepet a 16 éves KEDD Animációs Stúdió rendezi meg: a stúdió azon dolgozik, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország minél több pontjára eljusson. Az országos programsorozatot minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi: idén Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében lesz rajzfilmünnep, és már több mint 90 település és több mint 100 helyszín jelezte részvételét.

 


 

Az eseményhez a Művészetek Házában működő Animono animációsfilm-készítő műhely oszlopos tagjai is csatlakoznak, akik a Barátság mozi előterében folyamatosan vetítik saját alkotásaikat, és bevezetik az érdeklődőket a hagyományos animációs filmek készítésének rejtelmeibe. A műfaj iránt fogékonyak a műhely tagjaival közösen készíthetnek fázisrajzokat, háttereket; tervezhetnek figurákat és storyboardokat.

A vetítésekre a belépés ingyenes, de a férőhelyek száma véges, ezért előzetes jegyfoglalás szükséges.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban