2019. március 13.

A Vese Világnapja


„Óvja meg veséjét egészséges életmóddal - egészséges vesét mindenkinek, mindenhol” címmel betegfórumra várták az érdeklőket kedden Székesfehérváron, a Szent György Kórház dialízisközpontjában. A Fejér Megyei Vesebetegeket Támogató Egyesület szimpóziumán részt vettek a központ szakemberei is, Dr. Zakar Gábor orvos igazgató vezetésével.



2005 óta - magyar kezdeményezésre - világszerte minden év márciusának második csütörtöki napján tartják a Vese Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vesék fontosságára, a vesebetegség veszélyeire és megelőzésének lehetőségeire.

Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma folyamatosan nő. A vesebetegség igazán alattomos, mert a legtöbb esetben az első tünetek jelentkezésekor a vese már 80-90%-a nem működik. A veseelégtelenséghez vezető betegségek kellő ismerete az egyik legfontosabb pillére a megelőzésnek és az időben történő felismerésnek. Kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal ugyanis elkerülhető a vesebetegség kialakulása.




„Ha a vesénkre vigyázunk, az életünkre vigyázunk. Szerencsére egyre többen figyelnek oda az egészségükre, de még van hova fejlődnünk. Hazánkban az emberek nagy része még mindig túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytat. Már ez a két tényező elegendő ahhoz, hogy nagyobb eséllyel alakuljon ki vesebetegség. Törekedjünk arra, hogy hetente öt alkalommal mozogjunk legalább fél órát, mert a rendszeres mozgás csökkentheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát” - hangsúlyozta a világnap kapcsán dr. Zakar Gábor, a székesfehérvári B. Braun Avitum dialízisközpont orvos igazgatója.




A vesék sérülékenyek, ezért mindenféle káros, toxikus anyagoktól óvni kell őket. A napi élelmiszerekben számos olyan ajzószer van, ami feleslegesen hajszolja a vesék kis szűrőit, amik így idő előtt tönkremennek. Ezért a Vese Világnap kapcsán azt kellene elsősorban tudatosítani magunkban, hogy a vesék létfontosságú szervek, és az optimális működésük megőrzéséhez szükség van arra, hogy ne csak akkor foglalkozzunk velük, amikor már baj van.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása