2019. május 29.

„In Memoriam 1914-1918”


„In Memoriam 1914-1918… Az emlékük nem halványul el…” címmel a Püspöki Palota kertjében tartottak megemlékezést, melynek keretében Spányi Antal megyés püspök és Németh István, a Krajczáros Alapítvány elnöke felavatta a tavaly, a Nagy Háború centenáriuma alkalmából ültetett körtefa mellé helyezett emlékkövet.

A tavalyi évben, az „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” című, a Nagy Háború centenáriuma apropóján közzé tett felhívás keretében gyűltek össze a megemlékezők május végén a Székesfehérvári Püspökség kertjében, ahol ünnepélyes keretek között – a városban elsőként – ültettek díszkörte fát a program keretében. Most, a centenárium évéből kilépve, a díszfa mellé egy emlékkövet helyeztek el a Hősök napja tiszteletére.

 


 

Megemlékező beszédet mondott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke: „Az ember felelős az életéért: felelünk azért, amit engedünk, hogy megtörténjen velünk, felelünk azért, hogy tudjuk-e megóvni az utánunk következők életét azoktól a borzalmaktól, amiken mi átestünk, vagy amikre nekünk emlékeznünk kell. Így, amikor a múltra emlékezünk kondicionálni kell a szívünket és a lelkünket a békére, és úgy őrizni a múltat, hogy abból tanulva felelősen tudjuk élni a jelent” – fogalmazott a megyés püspök.

Spányi Antal reményét fejezte ki az iránt, hogy a tavaly ültetett fa nagyra nő, és sokáig hirdeti majd a háború áldozatainak hősi emlékét, a kőbe vésett üzenet pedig hirdeti majd: „(…) mert nem csak a háborúhoz kell bátorság: a békét megteremteni és megtartani talán nagyobb bátorság szükséges. Legyen velünk ehhez az Úr kegyelme!”

 


 

Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: a háborús hősök emléke a centenárium után sem halványulhat el. A róluk való emlékezésben pedig a civilszervezeteknek nagy szerepük van.

A faültetést és az emlékkő letételt támogató Bársony István Alapítvány nevében dr. Csiák Gyula kuratóriumi elnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az elnök a faültetés mellett a virágültetés, köztük a vér virág, a pipacs ültetésére is felhívta a figyelmet, amely világon mindenhol a hősök emlékét hirdetik.

Az ünnepség végén Spányi Antal megszentelte az emlékkövet, melyet Németh Istvánnal közösen lepleztek le.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Természetfotók a Zentaiban


„Öt zenész, öt különböző világ…”


„Keveset és csöndesen beszél, szép tiszta hanggal…”