2019. június 7.

Mindannyian tehetünk érte


1992-ben, Rio de Janeiróban globális környezetvédelmi csúcstalálkozót tartott az ENSZ. Ekkor jelölték ki június 8-át az óceánok világnapjának, annak érdekében, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a tenger élővilágának szépségeire, értékességére, sérülékenységére - valamint nélkülözhetetlenségére.


 

A víztől az életünk függ. A Földfelszínének több mint 70 százalékát borítja sósvízű óceán vagy tenger. Azt gondolhatnánk: ez jó sok víz, nyilván elég lesz még kellő ideig - ám a globális felmelegedés, a túlzott halászat és szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent.

Az óceánok vize egyre melegszik, és ezzel veszélybe kerül az élőviláguk is. Rengeteg faj nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezért számuk megfogyatkozik, és legrosszabb esetben a kihalás veszélye fenyegeti őket. Márpedig bármely faj elvesztése befolyásolhatja a táplálékláncot - a biológiai egyensúly felborulása pedig ökológiai katasztrófához vezethet.

 


 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi közünk nekünk ehhez Európa közepén úgy, hogy napi szinten akkor látunk sós vizet, amikor tésztát főzünk. Nyilván mondanunk sem kell, hogy ez helytelen hozzáállás lenne, hiszen az óceánok, tengerek állapota mindenkire tartozik, nem csak azokra, akik a parton laknak.

Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel azok termelik oxigénkészletünk felét, továbbá elnyelik az ember által kibocsátott szén-dioxid harminc százalékát is. Az óceánok ezenfelül nagyban meghatározzák a klímát és az időjárási viszonyokat, például a felhőképződést is, ami az édesvizet is biztosítja számunkra. Ráadásul hárommilliárd ember függ közvetlenül az óceánok, tengerek és tengerpartok élővilágától. Az áruszállítás kilencven százalékát pedig még ma is vízen keresztül bonyolítják le.

 


 

„Egyedül nem tehetek semmit” – mondta hétmilliárd ember…

 

A Föld vízkészletének védelméért mi magunk is tehetünk. Ha például locsoláshoz csapadékvizet használunk, ha nem folyó vízzel mosogatunk és mossuk a fogukat, ha minél kevesebb mosószert használunk, vagy éppen nem öntjük a lefolyóba az olajat.

Nyaraláskor ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk olyan szuvenírt (például korallt, cápafogat), amelyről nem tudjuk biztosan, hogy beszerzésével nem károsították-e az óceán élővilágát.

Figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk olyan kozmetikumokat, gyógyhatású készítményeket, amelyek tartalmazhatják veszélyeztetett fajok (például a csikóhal) egyes részeit. Igyekezzünk olyan minősített tengeri halat vásárolni, amelyről tudjuk, hogy fenntartható módon halászták.

 


 

Számos szervezet dolgozik a Föld vízkészletének védelméért. A WWF például megalakulása óta mindent elkövet a tengerek védelméért. Hatvankét kiemelten fontos tengeri területen dolgoznak a világ minden táján, ennek eredményeként eddig összesen 403 150 hektárnyi óceánt tudtak védelem alá vonni.

 


 

Az óceánok és a tengerek védelme érdekében az egyik legfontosabb cél a sósvizek erőforrásainak fenntartható használata. Ezt nemzetközi szabályozások segítik elő, melyek célja, hogy mérsékeljék azokat az emberi tevékenységeket, amik károsítják a vizek élővilágát és tisztaságát. De szabályok nélkül is könnyű belátni, hogy ez mindenkinek fontos.

Végül is az életünk a tét.

 

(forrás: wwf.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”


„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel…”


Gyűjtsük be a tavasz kincseit