2019. július 19.

Herbarius tábor az erdészházban


A napokban zajlik a hétházpusztai erdészházban a Herbarius tábor, ahol a nyári gyógynövények begyűjtésének és felhasználásának csínjaiba Lencsés Rita szakértő avatja be a résztvevőket. A tési dombon délelőtt a mezei virágok gazdag kínálatából szedtek apróbojtorjánt, zsályát és orbáncfüvet is, amiből szörp, olaj, teafű készül.


 

Hétházpusztán intenzív gyógynövénytáborba hívta a természetrajongókat Lencsés Rita gyógynövényszakértő, hogy a házipatikák feltöltésével új, a gyűjtéshez és a felhasználáshoz kapcsolódó tapasztalatokat és élményeket is szerezhessenek.

 


 

A csütörtök délelőtt a tési dombon kezdődött némi ismertetővel: virágzik az orbáncfű, az apróbojtorján, a zsálya, a szurokfű – így a gazdag növényvilág jó lehetőséget adott a gyűjtésre. A délután a szárítás fortélyainak az elsajátításáról szólt, ezenkívül készült vajon pirított zsálya az uzsonnához, szűrtek kakukkfűvel gazdagított lándzsásútifű-szirupot, és megismerkedtek a zöld antibiotikumnak is titulált apróbojtorján felhasználási lehetőségeivel. Az orbáncfűből olajas kivonat készül majd, ami kiválóan alkalmas például a napégés kezelésére, a piros bőr regenerálására.

 


 

A résztvevők a korábbi készítményekből is kóstolhattak, ilyen volt például a tavasszal készített medvehagyma-lekvár. A táborozók közül többen már tavaly is gyűjtöttek Lencsés Ritával, szívesen tanulnak újat, és használják is a gyógynövényeket. Kiderült például, hogy a lótartásnál kiválóan alkalmazható a fehérüröm a féreghajtáshoz, és a réten bőven akadt belőle.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása