2019. augusztus 15.

"Vízöntő korszakbeli előadás: 3 nap béke és zene"


Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joe Cocker – többek között ők léptek fel 50 évvel ezelőtt a világhírű Woodstocki Fesztiválon. A kerek évforduló tiszteletére Budapesten koncertet rendeznek.

1969. augusztus 15-én, egy esős hétvégén rendezték meg a világ eddigi legnagyobb rock fesztiválját, a New York állambeli Bethel városa mellett, White Lake-ben. Azért itt, mert Wallkill városa visszavonta a rendezés jogát.

 

Olyan világhírű sztárok léptek fel, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joe Cocker. Woodstock igen hamar mítosszá vált, az ifjúság szabadságról és szerelemről szőtt álmait váltotta valóra.  A szabad ég alatt harminckét előadó és zenekar lépett fel mintegy 500 000 néző előtt. A hatalmas tömeg kétségbe ejtette a hatóságokat, az eredetileg kivezényelt 800 rendőr mellé is erősítést küldtek, de nem volt rá szükség, mert semmilyen botrány vagy rendzavarás nem történt, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a kábítószer-árusítást is engedélyezték.



 

A fesztivál – kezdetben merőben más – ideája négy fiatal vállalkozó, Artie Kornfeld, Michael Lang, John Roberts és Joel Rosenmann fejéből pattant ki, akik először egy kisebb zenei rendezvényre gondoltak, melynek bevételéből egy stúdiót alapítottak volna Woodstock környékén. A négy vállalkozó először a New York Times és a Wall Street Journal hasábjain közölt apróhirdetésekkel próbálta megszervezni a fesztivált, és 1969 áprilisában – nemrég alakult – Creedence Clearwater Revival együttesével sikerült is megállapodniuk: a csapat 10 000 dollár honorárium ellenében vállalta a fellépést. A banda bejelentését követően számos világhírű és kevésbé ismert előadó is jelentkezett, így aztán a központi kérdés már az lett, hogy hol találjanak helyet a „Vízöntő korszakbeli előadás” számára, mely, a szórólapok tanúsága szerint „három nap békét és zenét” hirdetett.

 

A fesztivál névadója, Woodstock városa nem vállalta, hogy biztosítja a helyszínt, Walkill városka pedig törvényeket is hozott annak érdekében, hogy távol tartsa a baljósnak ígérkező rendezvényt. A háromnapos zenei ünnep így végül Bethel városa mellett, egy Max Yasgur nevű farmer birtokán kapott helyet, aki bizonyára hamarosan közellenség lett, miután kiderült, hogy csupán elővételben 196 000 ember váltott jegyet a fesztiválra.

 

Augusztus 15-én este a szervezők kerültek bajba, mivel a 200 000 emberre tervezett fesztiválon majdnem félmillióan jelentek meg, így a terület lezárása és a helyszíni jegyszedés lehetetlen feladat elé állította Langékat. A négy vállalkozónak döntenie kellett az elégedetlenkedő százezrek zavargása és az anyagi csőd között, és inkább az utóbbit választották – akik tehát a helyszínen akartak belépőt venni, szerencsével jártak, és három napon keresztül ingyen hallgathatták a kor legtehetségesebb zenei előadóit. A Creedence mellett időközben olyan világhírű előadók is elfogadták a meghívást, mint például Joan Baez, a Grateful Dead, Santana, a The Who, vagy a Crosby, Stills, Nash and Young formáció. A fesztivál csúcspontja vélhetően augusztus 17-e éjszakája volt, amikor a gitár valaha élt legnagyobb virtuóza, Jimi Hendrix játszott a félmilliós közönségnek.

 

A félelmekkel ellentétben a „hippifesztiválnak” beharangozott esemény két halálos áldozatot követelt – ugyanakkor egy gyermek is született Woodstockban. A rendezvény hatalmas siker volt, a következő évben ismét több tízezren gyűltek össze Max Yasgur birtokán, de az sem véletlen, hogy a farmer 1970-ben már nem kért a fesztiválozókból.

 

A kerek évforduló tiszteletére a Budapest Parkban rendeznek koncertet. Augusztus 15-én olyan népszerű színészek bújnak hippijelmezbe, mint Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Jordán Adél, Trokán Nóra, Töröcsik Franciska, Simon Kornél és Gryllus Dorka. De színpadra lép Jamie Winchester, az Ivan & The Parazol énekese, Vitáris Iván és a Bonus Track Band is. Az Egyesült Államokban azonban elmarad az emlékkoncert, egyes hírek szerint a befektetők kihátráltak a rendezvény mögül.

 

 

(forrás: rubicon.hu, fotó: grammy.com, cbc.ca)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása