2019. szeptember 24.

Két kerékkel a Föld körül


Arra a kérdésre talán mindenki tudja a választ, hogy ki volt az első nő a világűrben. A számítógép guruk talán azt is tudják, hogy egy hölgyet tartanak a világ első programozójának. Ami viszont meglepetésre adhat okot: 124 éve Annie Londonderry körbekerékpározta a Földet.

Az élet több területén is akadtak hölgyek, akik beírták magukat a világtörténelembe. Vagy azért, mert valamilyen felfedezést tettek, vagy azért, mert világszintű mozgalmak elindítói voltak. De említhetném akár az első nőt a világűrben, aki nem más volt, mint Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova. A szovjet űrhajós 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért.

 

Egy Lettországba született nő azonban arra vállalkozott, kerékpárral megkerüli a Földet. De vajon mi vitte őt erre?

 

Annie Londonderry 1870-ben született Lettországban, ötévesen már Amerikában élt a családjával. 1887-ben szülei meghaltak, testvéreivel magukra maradtak. Annie férjhez ment, három gyermeket szült, és egy bostoni napilapnál kezdett dolgozni, mint hirdetésértékesítő. 1894-ben ismerte meg Paul Jones újságírót, aki pár évvel korábban körbetekerte a Földet, ráadásul az Annie-val való megismerkedése után írt egy cikket arról, hogy vajon egy nő is képes lenne-e rá. Komoly kétségei voltak, és a bostoniak között is vitát gerjesztett, még fogadásokat is kötöttek.



 

A nők mellett állt ki Albert Pope ezredes, a legnagyobb amerikai kerékpárgyár, a Columbia Bicycles tulajdonosa. Hogy ki vágjon neki a nagy útnak, abban már nem volt vita: szinte mindenki a nagyhangú, biciklivel járó, háromgyermekes családanyát és hirdetésközvetítőre, Annie Cohen Kopchovsky-ra szavazott. Annie beleegyezett a kihívás teljesítésébe. 1894. június 27-én vágott neki a több mint maratoni útnak egy sima Columbia kerékpárral, amit már Chicagóban lecserélt egy speciálisabb Sterling Expert Model E Light Roadsterre. Annie nem vitt magával semmit az útra, csak egy pisztolyt és elég pénzt. Az indulás ünnepélyes keretek között zajlott, és mivel megelőzte a híre a bringás fiatalasszonyt, így minden nagyobb városban tömegek várták. Az utazás előtt vette fel a Londonderry nevet.

 

Időnként kénytelen volt hajóra szállni. Az Atlanti-óceánt is azzal szelte át. San Francisco közelében két útonálló kirabolta, de még ez sem akadályozta meg abban, hogy végül 1895. szeptember 24-én, 15 hónappal az indulása után megérkezett Bostonba. A kihívást tehát teljesítette, példaképpé vált és még filmet is készítettek életéről.

 

Két évvel ezelőtt egyébként egy skót férfi került be a Guinness Rekordok könyvébe. Mark Beaumont 78 nap, 14 óra és 14 perc alatt tekerte körbe a Földet.

 

(forrás: nuus.hu, fotó: dailytelegraph.com.au, medium.com)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása