2019. október 3.

Akik a legnagyobb veszélyben vannak


Bár az Idősek Világnapja október elsejére esik, az időskorúak áldozattá válásáról sajnos továbbra is időszerű beszélni, hiszen a korcsoportjuk az egyik legveszélyeztetettebb – hívja fel a figyelmet a rendőrség. Közleményükben tanácsokat is olvashatunk azzal kapcsolatban, mire kell figyelni.Az időseknek ugyanolyan jogaik vannak, mint bárki másnak. Sérülékenységük miatt azonban speciális védelemre van szükségük. Az időskorúak védekezési képessége azzal növelhető leginkább, ha az áldozattá válás reális kockázata számukra láthatóvá válik és egyben az elkerülés, megelőzés eszközeit, módszereit megismerhetik. 

A bűncselekményekkel kapcsolatos önvédelmi képesség megismerését segítik elő az előadások, a személyes beszélgetések különböző rendezvényeken, – melyet itt, Székesfehérváron is tartottak az Idősek Világnapján - illetőleg a helyi nyugdíjas klubokban, ezeknek a meghívásoknak a rendőrség örömmel tesz eleget. Remélhetőleg ennek és a korosztály aktív prevenciós részvételének köszönhetően a sértetti adatok száma az idősek tekintetében évről évre csökken. 

Ennek ellenére nem árt, ha itt is áll egy lista azzal kapcsolatban, hogy előzhetjük meg az áldozattá válást:

 

- Alkalmi munkát ne adjanak idegeneknek (például favágás, hóseprés, kerti munkák)!

- Ne hagyják nyitva a kaput, házat, vagy a lakás ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik!

- Ne engedjenek be házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, segélyszervezet és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is!

- Minden esetben kérjenek igazolványt és tartsák kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzik, hogy elfogadnák ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudják őket, illetve hozzátartozóikat tudják értesíteni!

- Egyedül ne tárgyaljanak pénzügyeket idegennel! Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják.

- Amennyiben rendelkeznek mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsák kézközelben, tanulják meg a rendőrség 112-es ingyenes segélyhívó számát, hogy szükség esetén bármikor tudjanak segítséget kérni!

 

(forrás: police.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”


„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel…”


Gyűjtsük be a tavasz kincseit