2019. november 4.

A Nagy Háború áldozataira emlékeztek


Százegy éve, 1918. november 3-án, Padova közelében írták alá a Monarchia képviselői azt a fegyverszüneti egyezményt, amely nemcsak az első világháború végét jelentette hazánk számára, de az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását is. Az évforduló alkalmából Székesfehérváron a Fekvő katonánál koszorúzással emlékeztek meg a nagy háborúban elesettekről.


 

1918. november 3-án a Padova melletti Giusti-villában írta alá az Osztrák-Magyar Monarchia és az Antant azt a fegyverszüneti egyezményt, amely pontot tett a Monarchia első világháborús szereplésére, és egyben annak felbomlását is jelentette.

 

A november 4-én, három órakor életbe lépett okmány értelmében – többek között – a csapatoknak azonnal be kellett szüntetniük az ellenségeskedést, a Monarchia hadseregét pedig - a békeállományú hadosztályon kívül - le kellett szerelni. Az osztrák hadvezetés a béke aláírását követően azonnal értesítette csapatait a fegyverszünet részleteiről, az olasz csapatok azonban a pótjegyzőkönyv szerint cselekedtek, és még egy napig harcoló félként léptek fel, melynek következményeként a háború utolsó napján még több, mint 300 ezer monarchiabeli katona esett olasz hadifogságba.

 


 

A hagyományokhoz hűen a fegyverszüneti egyezmény aláírásának napján, Székesfehérváron, a Fekvő Katona emlékműnél emlékeztek meg a Nagy Háborúban elesett magyar katonákról.

 

(forrás: okkfehervar.hu, fotók: elsovilaghaboru.net, okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása