2019. december 20.

Katonaportrék


Katonaportrék címmel csütörtökön a Városi Levéltárban mutatták be azokat a tablókat, amelyekből a legújabb kori hadtörténetben szerepet vállaló fehérvári katonák életútját ismerhetjük meg. A tablók 2020 január 3-a és január 19-e között az Európa Klubban is láthatók, naponta 14 és 17 óra között.

Tablókon mutatják be húsz nyugállományú katona és katonahölgy életét, sorsát. A katonák életútját Dániel Demeter Mária fotográfus képei, illetve Silye Sándor és Csató József újságíró szövegei segítségével kísérhetjük végig.

 


 

A kiállítást Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő nyitotta meg. Mint mondta: Székesfehérvár nem csak múltjában, hanem jelenében és jövőjében is katonaváros, ennek adja tanúbizonyságát ez a tárlat is. A képviselő üdvözölte a kiállítás koncepcióját, hogy a még köztünk élő katonákat mutatja be a fehérváriaknak és hozza közelebb a fiatalokhoz sorsukat, helytállásukat, életüket.

A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Farkas Gyula ezredes, az Összhaderőnemi Parancsnokság Személyzeti Főnökségének főnöke is, aki úgy fogalmazott: amióta 2004-ben eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot,  különösen nagy szükség van a Honvédség érdekében továbbra is aktívan szolgáló, nyugállományú katonákra, akiktől a fiatalok megtanulhatják a „honvéd” szó jelentését.

 


 

A tárlat annak a programnak a része, amelyet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei szervezete és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület indított el a Székesfehérváron élő, nyugállományban lévő hivatásos katonák életútjának megörökítésére. A kiállításon bemutatott, ma már nyugállományban lévő, hivatásos katonai szolgálatot teljesítők jelentős részének a katonai pálya a felemelkedés lehetőségét biztosította.

A szervezők szeretnék, hogy a fehérvári iskolák diákjai is megismerjék a portrékon szereplő katonákat, és személyesen is beszélgessenek velük életpályájukról és a magyar honvédség elmúlt időszakáról. A beszélgetésre és személyes találkozókra 2020. január 8-án és január 15-én kerül sor a Tarsoly Ifjúságért Egyesület közösségi terében, a Fő utca 3. szám alatt.

A tervek szerint a vándorkiállítást több fehérvári és Fejér megyei középiskolában bemutatják majd.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása