2020. január 6.

Kezdődhet a farsang


Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A vízkereszt ünnepéhez számos népszokás kapcsolódik, és ilyenkor szokás leszedni a karácsonyfát is.

Január 6-a a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, amely ebben az esztendőben február 25-ig tart. A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is.

 


 

Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus születésének és keresztségének, valamint a kánai menyegzőnek az ünnepeként. Később az ünnep elsődleges témája a keleti egyházban Jézus keresztsége, Nyugaton a háromkirályok látogatása lett.

 

Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat – Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt – megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat.

 

A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak – mondta a néprajzkutató.

 


 

Ilyenkor került sor a házszentelésre is: a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól. A szertartás során a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

 

(forrás: cultura.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?