2020. január 13.

Emléktűz lobogott a Mészeg-hegyen


Az 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 77. évfordulóján emléktűz gyúlt a Don-kanyar Emlékkápolnánál, a pákozdi Mészeg-hegyen. Az ökumenikus megemlékezésen a közel százhúszezer elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült hős magyar honvéd emléke előtt tisztelegtek.A Mészeg-hegyen 1993-ban emeltek kápolnát és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino település mellől hazaszállított ismeretlen magyar katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely huszonhetedik alkalommal szervezte meg az emléktűz-gyújtást. A katonai tiszteletadás mellett százak emlékeztek a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál a második világháborúban, az urivi hídfőnél 1943. január 12-én reggel megindult támadásban elesett, közel százhúszezer magyar katonára.

Megemlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért pedig a magyarországi történelmi egyházak képviselői mondtak imát.

 


 

„Lehajtott fejjel és összeszoruló szívvel emlékezünk minden magyar katonára és munkaszolgálatosra, halottainkra és az eltűntekre, a pergőtűzben megsebesültekre, a távoli hómezőkön megfagyottakra és a nagyon kevés hazatérőre. Ma elsiratjuk és meggyászoljuk a nemzet halottait és kimondjuk az évtizedekig kimondhatatlant: katonáink a hazájuk védelmében áldozták életüket. A nemzet egészének múlhatatlan feladata és kötelessége megvalósítani és megőrizni a nemzeti önrendelkezés alapelvét, eszményét és gyakorlatát, mert csak így lehetünk méltók a hősök áldozatára” - mondta Vargha Tamás.

A Magyar Katolikus Egyház nevében Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Bencze András lelkész, püspökhelyettes, a Magyarországi Református Egyház képviseletében Oláh Pál Olivér lelkész imádkozott.

 


 

Az eseményen részt vett a kilencvenhét esztendős Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonája. Koszorút helyezett el a kápolnánál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Kardos Ádám, Pákozd polgármestere, Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnök műveleti helyettese, a Székesfehérvár helyőrség parancsnoka, valamint Viza Attila, tanácsnok, Székesfehérvár Önkormányzatának nevében.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez egy örök szerelem…”


„Holott náddal ringat, holott csobogással…”


„A világ működéséről és működtetéséről szóló közös tudás…”