2020. január 30.

Fehérváron ülésezik az Országos Diákparlament


2020-ban ismét Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek. A január 31-e és február 2-a között megrendezésre kerülő üléseken fontos témákat beszélnek meg a fiatalok - és lehetőségük nyílik arra is, hogy oktatási kérdésekben egyeztessenek a kormányzattal.

2014 és 2017 után 2020-ban is Fehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek. A szervezet a köznevelésben tanuló fiatalok legfontosabb egyeztető fóruma: képviselői a fenntartókkal és a minisztériumokkal tudnak egyeztetni és eszmét cserélni az őket érintő kérdésekről. Idén több mint kétszázötven diák érkezik az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból Székesfehérvárra január 31-én, hogy szakmai programokkal töltsenek el három napot a városban.

 


 

A nyitó plenáris ülésre pénteken kerül sor a Vörösmarty Színházban. A nyitóülésen a 2017-ben Székesfehérváron létrejött Országos Diáktanács tagjai számolnak be arról, hogy milyen munkát végeztek el az elmúlt három évben. A 2020-as Diákparlamenten is egy olyan ajánlássort állítanak majd össze, amit az ülés végén nyújtanak át az oktatási államtitkárnak a fiatalok. Pénteken négy témában fórumot is tartanak különböző helyszíneken, így tanácskoznak a köznevelésről, a szakképzésről, a felsőoktatásról és az idegennyelvi képzésről is.

 


 

A szombati nap a szekcióüléseké lesz: tizennyolc szekcióba sorolták be a fiatalokat négy téma mentén. A megbeszéléseken intézményi diákönkormányzatok működéséről, az iskolai, kollégiumi konfliktusokról és a megyei diákparlamenteken elhangzott javaslatokról is szó lesz. A vasárnapi plenáris ülés pedig arról szól majd, hogy az előző nap megfogalmazott ötleteket megtárgyalják és az elfogadott javaslatcsomagot átadják Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél