2020. február 14.

Trianon 100 – folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem


„Trianon 100” mottóval folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme. A második tanulmányi félévben újabb öt ismeretterjesztő előadást kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők - a nyitó program február 26-án lesz.

A trianoni békeszerződéssel kapcsolatos szabadegyetemi előadásokat a 2019/2020-as tanév második félévében ismét közösen szervezi a Kodolányi János Egyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, valamint a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság. A programok minden alkalommal szerdánként, 16 órakor kezdődnek a Szent István Művelődési Házban. A rendezvényekre a belépés díjtalan. Pallos Lajos PhD, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa

 


 

Elsőként február 26-án tart előadást Révész Tamás PhD, az MTA BTK Történettudományi Intézetének Prémium posztdoktori ösztöndíjasa. A téma: Nem akartak katonák lenni? A magyar állam és hadserege 1918-1919.

 

Március 25-én folytatódik a programsorozat. „A trianoni béke hatása a magyar gazdaságra” című előadást Kaposi Zoltán, az MTA doktora, a PTE KTK egyetemi tanára tartja majd

 

A harmadik előadás április 8-án lesz. Szűts István Gergely PhD, a Veszprém Megyei Levéltár történész-levéltárosa előadásának címe: „Vagonok és tisztviselővillák. A trianoni menekültkérdés 1918-1924”

 

Április 22-én a negyedik előadással folytatódik a szabadegyetem. Az érdeklődők Majdán János rektor előadásában arról hallhatnak, milyen következményei voltak a trianoni békediktátumnak a magyar közlekedésre.

 

Az előadássorozat utolsó eseményére május 13-án kerül majd sor. Pallos Lajos PhD, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa „Propaganda Magyarország területi integritásáért az 1. világháború után (1918 – 1920)” címmel tart előadást.

 

(forrás: okkfehervar.hu, képek: trianon100.hu, ujkor.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél