2020. május 13.

Zajlanak a gyakorlati szakmai érettségi vizsgák


Rendben zajlik az érettségi a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben, és a héten már megkezdődtek a szakmai vizsgák is. Kedden a Bugátban, a Váciban, valamit a Deákban és a Jákyban vizsgáztak a diákok.

A biztonsági előírásoknak megfelelően, zavartalanul zajlik az idei érettségi vizsgaidőszak Székesfehérváron. Tizenkilenc fehérvári iskolában összesen mintegy ezernégyszáz fiatal érettségizik idén - ehhez a szükséges védőfelszerelések és fertőtlenítő eszközök mindenhol rendelkezésre állnak. Az állam által biztosítottakon túl az Árpád Középiskola mosható textilmaszkokkal látta el a Szakképzési Centrum, valamint a tankerület intézményeinek pedagógusait.

 


 

A kötelező tantárgyi vizsgákkal már végeztek a diákok – ezen a héten a választott tantárgyakból adnak számot tudásukról. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy intézményében rendben zajlottak a vizsgák - minden intézményből átlagosan két fő élt a halasztás lehetőségével, ez összesen tizennyolc diákot jelent. Nekik lehetőségük lesz az őszi érettségin számot adniuk tudásukról.

Az egyedi miniszteri határozatnak megfelelően a szakmai gyakorlati vizsgák az érettségivel párhuzamosan megkezdhetők, ezáltal megfordult a megszokott lebonyolítási rendszer: először a gyakorlati vizsgákat teszik le a diákok, az írásbeli vizsgák pedig május 25-én kezdődnek, szóbeli vizsga pedig nem lesz. Az új eljárási rendnek megfelelően az osztálytermekben 4-10 fő foglalhat helyet, megtartva a másfél méteres távolságot, ennek megfelelően sok szempontból át kellett alakítani a gyakorlati vizsgákat is.

 


 

A Bugát Pál Középiskolában az Ápolók Nemzetközi Napján, május 12-én is folytak az ápolási gyakorlati vizsgák. A vizsgázók egyike, Puha Nóra vizsgája után elmondta: kellő felkészülés után könnyen tudta teljesíteni a követelményeket: „Most már mondhatom, hogy sokkal jobban izgultam, mint amennyire kellett volna. Nagyon jó tételt húztam, vért kellett vennem egy véralvadási problémával kezelt betegtől, ami rutinfeladatnak számít. A helyzetgyakorlatot egy speciálisan erre a célra alkalmas próbakaron kellett elvégeznem, úgy, mintha az élesben menne: tehát, amikor beléptem a kórteremnek berendezett vizsgahelyiségbe, szakszerűen kezet mostam, a beteget szóban mindenről tájékoztattam, elvégeztem a vizsgálatot és a vizsgáztatóknak elmondtam, hogy mi történik a levett mintával.”.

 


 

A Váci Mihály Középiskolában tegnap szerszámkészítő vizsgát tettek a végzős diákok, akik nagyon fegyelmezetten viselkedtek a járvány miatt különleges helyzetben. A szokásos lebonyolításhoz képest idén a százötven vizsgázó két és fél hét alatt teszi majd le a gyakorlati vizsgáját, amely az előző években csak egy héten át tartott volna. A szokásos 10-12 fő helyett most maximum hat diák volt a termekben, a szerszámok elkészítéséhez pedig mindenkinek saját eszközöket biztosított az intézmény, a tanulók csak maszkban és kesztyűben dolgozhattak.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Népművészet online


„Lépcső közé szorult világ…”


„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”