Ezüstérmes lett a Bocuse d'Or-on Volenter István fehérvári séf
Második helyezést ért el a fehérvári 67 Étterem és Bistro séfje, Volenter István és segítője, Friderika Spekova a Bocuse d'Or magyar döntőjében. Ők hozhatták haza a legjobb csapatmunka és a legjobb hústál díját, emellett a tizenkét tagú zsűri Friderika Spekovát választotta a legjobb segítőnek. Az első helyen Pohner Ádám, míg a harmadikon Veres István végzett.
A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük,
5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a
velő voltak, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a
fürjtojás volt a kihagyhatatlan elem. A séfeknek ezen kívül a tíz zöldség és
fűszernövény közül kisorsolt zöldborsót és snidlinget is bele kellett építeni a
fogásokba.
A fehérvári séf a vegetáriánus fogását egy
különleges rizsropogós köré építette, amelyhez többek között citrusos-gyömbéres
zöldborsó salátát, snidlinges gorgonzola mártást és uborka bonbont kínált. A
hústál középpontjában szűzpecsenye, a borjúlábszár és a benne levő velő állt. A
velőt vákuumos technológiával készítették el, majd apró kockákra vágták és
konyhai lángszóróval gyakorlatilag megfüstölték, végül pedig a töltött hagyma
tetejére tették. A szűzből és a lábszárból egy különleges mozaikos húst
kreáltak, amibe például mangalicaszalonnát is raktak.
„Csak egy nüansznyin múlhatott a győzelem,
mert mindkét tányérról csak pozitívan nyilatkozott a zsűri. Elégedett vagyok a
második hellyel, főleg hogy a mienk lett a legjobb hústál, megkaptuk a legjobb
csapatmunka díját, sőt Friderikát választották a legjobb commis-nak” -mondta a verseny után Volenter István, aki szerint az ételekből kihozták a maximumot.
(forrás:
szekesfehervar.hu)