2019. február 11.

Esély a fiataloknak, esély a vidéknek


Egy kisebb település sorsának alakulásában számos tényező szerepet játszik: a földrajzi adottságok, a térség munkaerőpiaci helyzete, az infrastruktúra, valamint a népességszám alakulása sem elhanyagolható. Az Esély Otthon pályázat éppen ezért kulcsfontosságú a kisebb települések jövőjét illetően.

Országos viszonylatban sem születik annyi gyermek, hogy a természetes fogyás mellett az állampolgárok száma ne csökkenjen évről-évre. Ercsiben sincs ez másként – éppen ezért indult el itt is a program megvalósítása - annak minden erősségével és nehézségével együtt.
– Azon túl, hogy kevés gyermek születik, a fiatalok jó része sem marad a településen, nagyobb városba költöznek egy jobb életminőség reményében, vagy ingáznak a munkahely és az otthon között. Fiatalok nélkül pedig fejlődni, épülni is nehezebb: minél kevesebb a lélekszám, annál kevésbé fejlődik a térség, és minél elhanyagoltabb lesz egy település, annál kevesebb fiatal választja lakhelyéül.  Ennek a problémának a megoldására, enyhítésére hívták életre az Esély Otthon pályázatot, amely a 18-35 év közötti fiatalok letelepedését, családalapítását segíti a kisebb – 3000–20.000 lélekszámú – településeken.  A projekt a megfelelő területeket célozza, azonban a megvalósításával kapcsolatban felmerülő nehézségeket már nekünk, itt helyben kell megoldani. Azt gondoljuk, az általunk követett gyakorlat jó példa lehet a többi pályázónak is – meséli Gólics Ildikó, a pályázat felelőse.

A programban hangsúlyos szerepet kap az otthonteremtés. A projekt segítségével a helyhatóságok felújíthatják és átalakíthatják ingatlanjaikat a fiatalok számára, akiket a munkavállalás érdekében képzésekkel és tanfolyamokkal is segítenek. Az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtés is fontos szerepet tölt be a programban. Azok tudnak ezen a pályázaton részt venni, akik a munka és az otthon biztosítása fejében hajlandóak építeni a helyi közösségeket, mivel ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek. Az önkormányzat rendeletet alkotott az Esély Otthon pályázathoz kapcsolódóan a hiányszakmákban Ercsiben elhelyezkedő, vagy már helyben dolgozó 18-35 éves fiatalok támogatásáról. A hat hónapon át folyósított anyagi támogatásért cserébe a fiatalok vállalják, hogy 18 hónapig szakmájukban dolgoznak Ercsiben, és önkéntes szolgálattal bekapcsolódnak a civil közösségi életbe is.
– A pályázat sokrétű, forrást biztosít ingatlanfejlesztésre, képzések és programok szervezésére, közösségépítésre és ösztöndíjak létrehozására – magyarázza Gólics Ildikó. – Az egyik nagy projektünk egy támogató ösztöndíj létrehozása volt. Az ösztöndíjra negyedévente lehet pályázni és egy családból akár ketten is jelentkezhetnek. Az első pályázati felhívás már le is zárult: tizennégyen részesülhetnek ezúttal az anyagi támogatásban. A személyes hangvételű levelek és az interjúk során olyan pályázókkal találkoztunk, akik családosak, vagy éppen családalapítás előtt állnak. Vannak köztük olyan óvodapedagógusok, akik a főiskola elvégeztével szeptembertől kezdtek dolgozni nálunk. Nekik az önálló élet kezdéséhez jelent nagy segítséget a támogatás. Számukra ez hatalmas anyagi segítség az egzisztenciájuk megteremtéséhez, az otthon kialakításához, vagy éppen gyermekeik felneveléséhez. Az önkéntes munkát – mint feltételt – azért kötöttük ki, hogy elősegítsük a fiatalok beilleszkedését a közösségbe, ne csak otthonra, barátokra is leljenek Ercsiben. Hisszük, hogy a közösség megtartó, helyben tartó erő lehet.

2021-ig hatvan pályázatot tudnak támogatni. Azt gondolnánk, hogy ilyen feltételek és juttatások mellett ez nem lehet probléma, de Ildikó elárulta: nagyon nehéz megszólítani a korosztályt.

– Törekszünk a személyes beszélgetésre, mert azt vettük észre, hogy másképpen nem lehet bevonzani a fiatalokat. A szülőhelyükről elszármazottak visszacsábítása – épp ezért – nagyon nehéz. Azt tervezzük, hogy megváltoztatjuk a pályázat feltételeit és megkeressük az utolsó éves hallgatókat, diákokat is a lehetőséggel. A kommunikációs probléma egyébként a pályázat többi projektjének megvalósítására is rányomja a bélyegét: minden lehetséges módon próbáljuk elérni a fiatalokat. Annak, hogy nehezen mozdulnak, nyilván számos oka van: ez a generáció már egy informatika uralta világba szocializálódott, mindemellett leterheltek, mind az iskolákban, mind a munkahelyeken. Reméljük, hogy a programjainkkal – koncertek, mozi estek, érdekes foglalkozások, kiállítások – sikerül kiszakítanunk őket ebből a „burokból” és megmutathatjuk, hogy a virtuálison túl a való világ is számos élményt, lehetőséget rejt magában. Ercsiben ezt a törekvést egy közösségi hely létrehozásával is szeretnénk megerősíteni, az egykori tiszti klubbot újítjuk fel és alakítjuk át. A munkálatok várhatóan jövő év tavaszán kezdődnek. Továbbá 25-30 órás képzéseket tartunk a helyieknek, melyekkel a már meglévő készségeket, képességeket kívánjuk erősíteni. Lesz olyan képzés, amely felkészíti a vállalkozó szelleműeket egy saját cég létrehozására, vagy éppen az állásinterjúkra, és – akár egyéni tanácsadás keretében – azt is kiválaszthatják a szakemberek segítségével, hogy melyek azok a szakmák, amelyben megállhatják a helyüket, kiteljesedhetnek. Ugyancsak a fiatalokat, egészen pontosan a 16 és 35 év közötti korosztályt támogatjuk az ifjúsági kedvezmény-kártya kiadásával. Már folynak az egyeztetések a helyi vállalkozásokkal, és amennyiben elegendő számú üzlettel, céggel tudunk megállapodást kötni, a fiatalok az InfóPontban átvehetik személyes kedvezménykártyájukat.
Ildikó lelkes ercsi-lakó: – Ezer szállal kötődöm Ercsihez, nagyon szeretek itt élni. Hogy miért ajánlanám a fiataloknak, hogy városunkat válasszák? A település igazi kisvárossá fejlődött, oktatási intézményeink az elmúlt években megújultak, vagy épp most történik energetikai felújításuk. Évről évre eggyel több játszótér várja a gyerekeket. Az ercsi Duna-part páratlanul szép, igazi feltöltődést nyújt, akár sétálni, vagy horgászni szeretnénk. A csónakház is újra várja a sportolni vágyókat. Budapest közel van, de helyben is egyre több színvonalas kulturális rendezvény érhető el. A humánszolgáltató intézmények azonban akkor működnek megfelelően, ha képzett szakemberek dolgoznak benne. Ercsiben is hiányszakmának minősül a pedagógus, az orvos, a szociális munkás, vagy épp a kőműves, ács, szobafestő. Reméljük, hogy az Esély Otthon pályázat segíti ezen szakmák megerősödését.

 

Sebestyén Lilla

(Cikkünk a Helyi Érték magazinban megjelent írás szerkesztett változata.)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Természetfotók a Zentaiban


„Öt zenész, öt különböző világ…”


„Keveset és csöndesen beszél, szép tiszta hanggal…”