2019. február 20.

A mese kortalan


Megvallom őszintén, amikor készültem az interjúra, el kellett gondolkodnom azon, milyen népmeséket ismerek. Persze a Hófehérke, a Csipkerózsika rögtön beugrott, pedig ezeknek közük sincs a népmeséhez...

Ezen „hiányosság” pótlásához tökéletes a nemrégiben a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban megnyílt NépmesePont, ahol kicsik és nagyok egyaránt elmerülhetnek a mesék világában. Iszkádi Erika igazgatónő, Szilvási-Grund Helga és Erdősné Szuhánszki Ágnes szakmai megvalósítók lelkesen beszéltek ennek mikéntjéről.

 


 

- A Népmesepont pályázat útján jött létre. Miért gondoltátok azt, hogy megpályázzátok ezt a lehetőséget?

Iszkádi Erika: - A Gárdonyiban több program, egyedi rendezvény, és pályázati felhívás csoportosul a mese és a népmese köré. Egész napot kitöltő tavaszi nagyrendezvényünk, a Maroshegyi Családi Mesenap egészében a gyerekekről és a meséről szól; de ott vannak a hagyományosan meghirdetésre kerülő meseíró pályázataink, mint a 14. alkalommal megrendezésre került megyei hatókörű Tollpihe Meseíró Pályázat, és a jövőre 10. évében járó Tündérszó (határok nélküli) Meseíró Pályázat. Az Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Versenyünk szintén gazdag múltra tekint vissza, hiszen idén 15. alkalommal díjaztuk a megye legjobb mesemondóit. Nagy elismerés az is számunkra, hogy a Fejér Megyei Értéktár Bizottság ettől az évtől ezt a mesemondó versenyünket Fejér Megyei Értékként tartja számon. Ezeken kívül számos rajz- és mesepályázatot hirdetünk meg évről évre, és a Tollpihe Meseíró Klubunk keretén belül segítséget nyújtunk mindazon gyermekek részére, akik szeretnék még jobban elsajátítani az írás alapjait.

Nagy erősségünknek tekintjük, hogy művelődési ház és könyvtár is vagyunk. Ezt minden módon igyekszünk „ki is használni”. Macskatéka néven havonta tartunk gyerekeknek szóló olvasóklubot, ahol minden alkalommal meséket dolgozunk fel játékos formában, kiegészítve  ünnepkörökhöz kapcsolódó és egyéb programokkal. És természetesen nem lehet kihagyni a sorból Mese cicát sem, hiszen aki belép a könyvtárba, menten találkozik vele. Szeptember 28-án pedig megnyitott a Székesfehérvári NépmesePont itt, az intézmény falain belül. Azt gondolom, nem túlzás azt mondani, hogyha Fehérváron meséről, vagy népmeséről van szó, akkor sokaknak a Gárdonyi jut az eszükbe. Éppen ezért volt egyértelmű számunkra a kiírás elolvasása után, hogy mindenképpen benyújtjuk pályázati anyagunkat.

- A pályázati kiírások nem mindig felelnek meg a valóságnak. Ezzel nektek is kell küzdenetek?

Erika: - Aki valósított már meg pályázatot tudja, hogy meg kell vele küzdeni, hiszen alaposan végig kell gondolni, ki kell dolgozni, és a megvalósítás során az előírásoknak megfelelően teljesíteni kell a vállalt feltételeket. Éppen ezért, mielőtt benyújtottuk ezt a pályázatot, nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy jól átgondolt legyen, szakmailag pedig nagyon jó tartalommal bírjon. Nemcsak Székesfehérváron, hanem Fejér megyében, sőt országosan is elismert szakemberekkel kötöttünk együttműködést. Ez mind azt a célt szolgálta, hogy magas színvonalú programokon vehessenek részt a gyerekek, szüleik és nagyszüleik. Azt szeretnénk, ha a hozzánk ellátogatók nagyon jó élményekkel távoznának tőlünk, és jó hírét vinnék, hogy minél többen tudjanak róla és éljenek a lehetőséggel. Székesfehérváron egyedüliként Maroshegyen, itt a Gárdonyiban található NépmesePont, amely mindannyiunké. A városrészé, a székesfehérvári embereké, és a megyében élőké. Bárki, bárhonnan érkezik, mi örömmel és szeretettel várjuk.

 


 

- Olvasható a hírekben, hogy folyamatosan érkeznek az iskolás és óvodás csoportok…

Erika: - Ez valóban így van. Kétféle lehetőség van részt venni a foglakozásokon. Az egyik a pályázat keretén belül valósul meg, a másik pedig nyitott a lakosság számára. A pályázatban vannak úgymond kötelezően vállalt feladataink, miszerint 10 oktatási- és nevelési intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, ebből nyolc székesfehérvári intézmény és két vidéki településen lévő. Van köztük óvoda, általános iskola és középiskola is, hiszen a mese kortalan. Ezekkel az intézményekkel az évek alatt jó kapcsolatot alakítottunk ki. A diákok az iskolai órák keretén belül, pedagógusaikkal jönnek el hozzánk, és vesznek részt egy-egy korábban általuk kiválasztott tematikus programon. Ezen kívül a két szakmai megvalósító kolléganőnk előre egyeztetett helyen és időben havi rendszerességgel járja a megye településeit.

A másik lehetőség pedig számos variációt rejt magában. A NépmesePontnak van egy nyitvatartási ideje, amikor bárki igénybe veheti ingyenesen az általunk nyújtott szolgáltatásokat. A részvétel azonban bejelentkezéshez kötött, hiszen az előbb említett 10 intézménnyel kötött megállapodás alapján sűrűn érkeznek a csoportok, ezért fontos, hogy ne legyen torlódás, és a hozzánk látogatók egytől-egyig ugyanazt a színvonalú programot vehessék igénybe.

Sikeresek a tematikus napjaink is, amelyek pályázattól függetlenek. Azért találtuk ki, mert úgy gondoltuk, szükség van az ilyen jellegű eseményekre is, és már most látszik, hogy jó az irány, hiszen egytől egyig teltházas volt mind. Szerveztünk már A Nagy Dianap keretén belül diavetítéseket, Töknapot, Márton napot, decemberben pedig a karácsonyi készülődés köré szőjük ezeket az alkalmakat.

Szilvási-Grund Helga: - Ezek a tematikus napok azért is jók, mert meg tudjuk mutatni a már sokszor feledésbe merült néphagyományokat, népszokásokat. Itt is nagyon fontos az előzetes bejelentkezés, mert véges a befogadóhely nagysága. Egy-egy programon körülbelül 35 gyermek tud részt venni, velük jönnek a szülők is, így ez a szám felduzzad 60 főre is akár. Ők még kényelmesen elférnek ebben a két teremben, de ennél több ember már nem.

 


 

- Említettétek, hogy egyre kevesebbet olvasnak mesét a szülők…

Ágnes: - Ezért is van fókuszban nálunk az élőszavas mesemondás. Mivel nagyon kihalóban van a mai világban, nagy hangsúlyt fektetünk rá minden csoportfoglalkozáson. Mesélés közben felhasználjuk a NépmesePont adta lehetőségeket. Adott esetben együtt indulunk a gyerekekkel a sűrű erdőből, a bonyodalom helyszínéről, majd átmegyünk a szegény ember házába, hogy végül elérjük a csúcspontot, a megoldást a palotába érve a történet végén. Én különösen szeretem, amikor a felnőttek tekintetét is vonzzuk a mesék elmondása során, mert ők is egy kicsit gyerekké válnak ilyenkor.

Helga: - Sajnos ez tapasztalat és valahol a digitális világ hozadéka is. Sokszor megkérdezzük a foglalkozásokon, hogy kinek olvasnak mesét otthon, és egy 25-29 fős csoportból/osztályból  általában négyen-öten teszik fel a kezüket. Ezzel az a gond, hogy mindez nagyon sok mindenre kihat a gyerekeknél: a kreativitásukra, a vizuális képzeletükre, ezáltal a rajzaikra; a szókincsükre, a beszédükre, a fantáziájukra és még sorolhatnám. Nagyon fontos, hogy otthon, családi körben minél többször halljanak a gyerekek élőszavas meseolvasást, mesemondást.

Ágnes: - Volt már olyan, hogy a szülő ült le mesélni a foglalkozáson. Levette a könyvet a polcról, és elkezdett olvasni a gyerekeknek, de ez a ritkább.

Erika: - Azt, hogy a nyitva tartási időben, a szervezett programokon kívül mi történhet a NépmesePontban, nagyon rugalmasan kezeljük. Létszámnak, korosztálynak, igényeknek megfelelően alakítják ki kolléganőim a lehetőségek színes tárházát. Ami a legfontosabb, hogy bárki, aki ellátogat hozzánk, minőségi időt tudjon nálunk tölteni és maradandó élményeket kapjon. Élőszavas mesemondással, népi játékokkal, a meséhez illő kézműves foglalkozással, tematikus programokkal és napokkal színesítjük a NépmesePontban igénybe vehető lehetőségeket. Azt, hogy ki mivel és milyen mértékben szeretne élni, azt a nagyszülő, szülő, kísérők, gyerekek döntik el.  Nem is olyan régen volt olyan család, aki bejött hozzánk szombaton délelőtt 10 órakor, és délután 16 órakor ment haza. Az a célunk, hogy a NépmesePont gőzerővel tudjon működni, és minél többen jönnének el hozzánk.

Helga: - És szeretnénk minél több almát szüretelni!

 

Simon Rita

(Cikkünk a Helyi Érték magazinban megjelent írás szerkesztett változata.)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása