2019. május 16.

„Ez tényleg küldetés...”


Ezzel az alcímmel jelent meg a Helyi Érték magazin legújabb száma. Szokásunkhoz híven következzék egy rövid ajánló a lapszámból.



Töretlen hűséggel Isten és az emberek iránt

A ciszterci rend 900 éve kapott pápai jóváhagyást. Székesfehérváron, ahol mintegy 200 éve telepedtek le, ma a történelmi időket megélt Brückner Ákos Előd atya képviseli a rendet. Vele beszélgettünk hivatásáról, a ciszterciek várható jövőjéről, a közösségi élet fellendítéséről és arról, milyen egy jó lelki menedzser.

 



„A gyerekek tanítanak meg egy csomó mindenre…”

Amíg Borjánné Nyul Katalinnal beszélgettünk, egyszerűen életre kelt a kémia és a környezetvédelem. Ahogy a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanárnőjét hallgattuk, kedvünk támadt újra beülni az iskolapadba, és megtanulni azokat a bizonyos képleteket.




17 ezer panellakás, 26 év, 1 ARÉV

Ma már nehéz lenne elképzelni Székesfehérvárt a belvárost szegélyező lakótelepek nélkül. A lakótömbök az 1960-as években egy teljesen új élményt és életstílust szimbolizáltak. A panel-technológia segítségével pedig olyan gyorsan lehetett új lakásokat építeni, ahogy arról előtte álmodni sem mertek.




„Mindent meg kell tenni ezekért a babákért”

A veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány az újszülött, koraszülött és súlyos állapotú gyerekek támogatására jött létre 2002-ben. Az év 365 napján 24 órás szolgálattal állnak készenlétben, ha segítségre van szükség. A kuratóriumi elnöktől, dr. Szabó Évától megtudhatják a részleteket is.




A belváros szerelmese

Igari Antal nevét sokan ismerik. Több mint két évtizeden át alakította a székesfehérvári belváros arculatát, közel tíz éve pedig megyei főépítészként tevékenykedik. Munkája mellett szenvedélyes utazó, alapítványi elnökként egészségkárosodott embereket támogat. Ráadásul gyerekkora óta érdeklődik az éremgyűjtés iránt.




„Szeretnénk minél intenzívebben részt venni a helyi gazdasági életben”

Az Innoskart klaszter számos informatikai vállalatot tömörít, kiegészülve kifejezetten más jellegű cégekkel. – Szaplonczay Orsolya, a menedzsment-szervezet ügyvezetője így írta le a klasztert saját szavaival. Tevékenységük során feltárják a nem informatikai cégek digitális igényeit. De ezen kívül számos más tevékenységgel is foglalkoznak a klaszterben.




„Ez tényleg küldetés…”

Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora több mindent megélt már az intézmény 1992. április 30-i megalakulása óta. Mindenesetre az interjú során nem csak erről esett szó, hanem arról is, hogyan indult a pályája és mik a tervei a jövőre nézve.




Sokszínű Szabadbattyán

Szabadbattyán nagy múltú település a megyében. Nem akármilyen történetre tekinthet vissza. Otthona az egyik legismertebb nemesi családnak, kiemelkedő szerepet játszott Fehérvár sorsában a török időkben, és még a Seuso-kincsek is feltehetően a település határában található római palotából származnak.




A házias ízek nyomában

Várpalotán, az egykori bányamentő állomás épületében 2014 óta termelő munka folyik. Persze nem egy nagy gyárat kell elképzelni. Az itt dolgozók gyümölcsöt, zöldséget dolgoznak fel és tartósítanak magas minőségben a lakossági és közületi vevők számára. A Molnár Mária Szociális Szövetkezet termékeinek már a látványa sem akármilyen.




Nálunk ez családi hagyomány…

Mészáros Barnabás még csak 15 éves, de tavaly megnyert egy motokrossz felnőtt versenysorozatot, a Dél Kupát. Jelenleg a bajnokságra készül, idén két kupában is helytáll, még több verseny, még több kihívás vár rá. Ahogy vele és édesapjával, Sándorral beszélgettünk, kiderült, hogy Barnabás már négy évesen motorra ült.



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása