2019. július 19.

Emlékvitrin az egykori rendőrfőkapitány tiszteletére


Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, relikviáit, és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be a városi rendőrkapitányságon.

Székesfehérvár XX. századi felemelkedésének emblematikus időszaka volt az 1938-as országgyűlést közvetlenül megelőző és az azt követő időszak. Ezen időszak egyik vezetője volt dr. Kaáli Nagy Marcell, akit éppen az emlékév eseményei miatt vezényeltek városunkba, és aki aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy minden a legnagyobb rendben, az ügy fontosságához méltóan zajlott le.



 

Az 1938-as Szent István Jubileumi Év eseményei kiemelt feladatot róttak a rendészeti szervek állományára. Az év elején megkezdődött a rendezvénysorozat biztosítására történő felkészülés, és országosan is egyedülálló módon elkészült az éves biztosítási feladatterv. Az év elején világossá vált a városvezetés és a belügyminiszter számára is, hogy az emlékév tervezett rendezvényei számára, továbbá a közrend és közbiztonság fenntartására csupán a rendőri erők nem elégségesek, gyakorlott rendőri vezetőre és vezetésre is szüksége van úgy a városnak, mint az országnak. Ennek érdekében dr. Kaáli Nagy Marcell egri rendőrkapitányt 1938. január 1-jei hatállyal a belügyminiszter megbízta a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetésével. Az 1938. évi ünnepségek biztosítása kiemelt szintű, a rendőri és a csendőri állomány felkészítése, szolgálatellátása példaértékű volt, a tömegek mozgatása megfelelően sikerült, rendkívüli esemény nem történt. A jubileumi év székesfehérvári rendezvényeinek rendőri biztosításáért a kormányzó kitüntetésben részesítette dr. Kaáli Nagy Marcell rendőrfőtanácsost.



 

Bár mindezt akkor kitüntetésekkel, címekkel el is ismerték, a rendőrfőkapitány neve lassan a feledés homályába veszett. Hogy ez ne maradjon így, abban egy Abán élő fehérvári lokálpatriótának, Simon Lászlónak volt a legnagyobb szerepe: a főkapitány nevét és érdemeit a különféle megemlékezéseken visszahozta a köztudatba, örökösétől, Kaáli Nagy Lydiától pedig relikviákhoz, képekhez, dokumentumokhoz, kitüntetésekhez jutott. Ezeket ajánlotta fel azután Székesfehérvár jelenkori rendőrségi vezetőinek ahhoz, hogy a volt főkapitány tiszteletére épületükben emlékvitrint rendezhessenek be.

 

(forrás: okkfehervar.hu)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása