2020. január 13.

A mesének ereje van


Megyek felfelé a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár lépcsőin. A fokokon mesehősök portréi tekintenek vissza rám. Nem is lehet eltéveszteni, merre található a NépmesePont, hiszen minden abba az irányba hívogat…

Legutóbb egy éve jártam erre, amikor megnyitotta kapuit. Most örömmel tapasztalom, hogy a kicsik és nagyok belakták a teret, megannyi boldog, mosolygós, a népmeséktől elbűvölt család tölthet itt el órákat kötetlenül. Iszkádi Erikával, a ház igazgatójával készült interjú után én magam is tehettem egy almát a híres-neves almafájukra. A fagyümölcsre azt írtam: Köszönöm, ez egy Csoda. És valóban. Az együttlét kiapadhatatlan kincsestára vonult fel a beszélgetés során.

 


 

- Mi minden történt a Népmeseponttal az elmúlt egy évben?

- Nagyon izgalmas egy év áll mögöttünk. Rengeteg élménnyel, tapasztalással, tanulással járó egy év. Ami elsődlegesen eszembe jut az elmúlt időszakról, az a sok boldog és mosolygós arcú gyermek, lelkes felnőtt, az új emberi kapcsolatok, a rengeteg lehetőség, amit meg tudtunk valósítani azáltal, hogy van egy NépmesePontunk. A nyitás előtti hetekben, napokban, a készülődés sűrűjében, utolsó mozzanatként, amikor  a bútorok a helyükre kerültek, a kolléganőimmel együtt estébe nyúlóan, lámpafénynél festettük az általunk megálmodott almafát; már tudtuk, hogy jó az az irány, amit kitűztünk magunk elé.

Amikor felmerült a pályázat benyújtásának a lehetősége, az elsődleges szempontunk az volt, hogy olyan anyagot készítsünk, amit utána öröm lesz megvalósítani. Öröm legyen a gyerekeknek, a szülőknek, családtagoknak, a pedagógusoknak és nekünk is, akik dolgozunk benne, érte. Egyszóval mindenkinek, aki átlépi a küszöböt és a paszulyon át besétál a mesebirodalomba. Nagy lelkesedéssel és izgalommal vágtunk bele, majd 2018 augusztusában elindultak az első foglalkozások, az első tábor, és szépen lassan kibontakozott a NépmesePont és megmutatta magát. Az első félév az összerázódás, az ismerkedés és a felfedezés időszaka volt. Már ekkoriban is sok látogatót vonzott a mesepont, ma pedig már elmondhatjuk, hogy teljes gőzerővel, maximális kihasználtság mellett működik. Mint a népmesében, szájról szájra terjed a híre. Óvodai-iskolai csoportok, osztályok, családok, óvodapedagógusok, pedagógusok sora látogatja nap mint nap a mesepontot. Szervezett és szakemberek bevonásával megvalósított foglalkozásaink mellett tematikus programjaink is nagyon népszerűek. Csak egy példa, a Mikulásváró ünnepségünkre egy nap alatt betelt a létszám. Nagy örömünkre ugyanez jellemző a többi tematikus napunkra is. Igyekszünk olyan hangulatot teremteni, amiben szívesen töltik idejüket a családok. Ősszel „kuckózós” diavetítéseket szerveztünk. Teát kortyolgatva szőnyegen, babzsákok ölelésében vagy párnák közé kucorodva hallgathattak mesét az érdeklődők. Óriási lehetőség és nagyszerű dolog működtetni a Székesfehérvári NépmesePontot, ugyanakkor nagy a felelősségünk is. Országosan összesen tizennégy működik, Fejér megyében pedig kettő. Maximálisan próbálunk helyt állni, és úgy megvalósítani az elképzeléseinket, hogy a gyermekek, a látogatók, az emberek javát szolgáljuk. Szakmai hozzáértés, precizitás, gondoskodás és odafigyelés jellemezi a Gárdonyiban dolgozók munkáját, ez köszön vissza a mesepontban is.

 


 

Nagy öröm, hogy olyan foglalkozásvezetőket, szakembereket tudtunk bevonni az Óperenciás Programba, akik méltán elismertek, a saját területükön kiváló szakemberek. Egytől egyig nagyon jól tudnak a mesei elemekhez nyúlni, és remekül tudják alkalmazni azokat a módszereket, amivel meg tudják fogni a különböző korosztályú gyermekeket. 

Az élőszavas mesemondás az alapja mindennek. Ez nagyon fontos küldetésünk. Sajnos ma különböző okok miatt a gyerekeknek keveset mesélnek otthon. Szerencsés az a gyermek, akinek minden este tudnak mesélni a szülei, vagy rendszeresen mesélnek a nagyszülei. A mesék nemcsak gyermekkorban jelentősek, hanem iskolás, középiskolás, sőt felnőtt korban is. Gondoljanak csak bele, mit csinálunk, amikor hazamegyünk és találkozunk a családunkkal, gyermekeinkkel? Leülünk beszélgetni, és elmeséljük, mi történt velünk aznap, mit csináltunk, milyen érzések, hangulatok jártak át minket. A mese igazából az egész életünket körülöleli, és hihetetlen ereje van.  Ezért is nagyszerű dolog, hogy mi itt a Gárdonyiban ezt a szemléletet közvetíthetjük, ültethetjük el a gyermekekben, adhatjuk tovább a felnőtteknek. Jó tapasztalni, hogy aki egyszer járt már nálunk, visszavágyik. A NémpesePontot tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy aki belép az ajtaján, azt érezze, egy másik világban van, ahol jó lenni, ahol el tudja ragadni a történet. Egy álomvilágba kerül, ahol bármi megtörténhet, mert ő maga is elhiszi. A mesét is körüllengi a jó és a rossz harca, és végül minidig a jó győzedelmeskedik, ami megnyugvással tölti el az embereket.

- Hogyan látjátok, melyik korosztályra milyen hatással vannak a mesék?

- Ha meséről van szó, nincs különbség a korosztályok között. Egytől egyig hat. Csak a módszer más, nem mindegy, hogy hogyan fordulunk a gyermekek felé. Az első lépés, hogy fel kell kelteni az érdeklődésüket.  Ami egy óvodásnál vagy egy alsós kisgyermeknél működik, az egyértelmű, hogy nem működik egy középiskolásnál. Ezért is volt fontos szempont, hogy sokrétű, szakmailag elismert  külsős foglalkozásvezetőkkel dolgozzunk együtt, és a NépmesePont szakmai megvalósítója is két képzett, pedagógus végzettségű kolléga.

 


 

Érdemes a szülőkről is szót ejteni. Mert rájuk is hat a mese. Előfordul, hogy lelkesebben játszanak vagy alkotnak, mint a gyerekek. Talán picit úgy érzik, hogy azt az időt magukra szánhatják, egy kicsit elfeledkezhetnek a mindennapi teendőkről. Elfeledkeznek a külvilágról. Olyankor ők is lehetnek egy kicsit gyerekek. Ez akár énidő is lehet. Megpihenni, leheveredni a babzsákra, amíg a gyermek részt vesz egy programon, vagy éppen elmélázni, milyen volt, amikor ő volt gyerek, visszaemlékezni a régi időkre, hogyan játszott a szüleivel, mit mesélt neki az anyukája, vagy a nagymamája...

- Mondtad a beszélgetésünk elején, hogy rengeteg lehetőség rejlik a NépmesePontban, amit ki is használtok. Mire gondoltál?

- Például a tematikus napokra, amelyek nem képezik a pályázat részét. Ezeket azért találtuk ki, mert azt szeretnénk, ha minél többen részesülhetnének a NépmesePont nyújtotta lehetőségekből. Arra törekszünk, hogy minél többen jöjjenek hozzánk. Fontos, hogy ne csak a pályázatban vállalt kötelezettségünknek tegyünk eleget, hanem azon túlmenően is, maximális kihasználtság mellett működjünk. Heti hat nap, nyolc órás nyitva tartással állunk a hozzánk érkezők rendelkezésére.

Ilyen lehetőség volt például az is, amikor egy közoktatási intézmény keresett meg bennünket azzal a kéréssel, hogy szervezzünk számukra szakmai napot. 28 pedagógus érkezett akkor hozzánk, és a két szakmai megvalósító kollégánk a NépmesePont bemutatásával, az ott lévő eszközökkel és a szakmai tudásuk felhasználásával mutatták be mindazokat a módszereket, amelyeket ők is használnak. És még sorolhatnám…

 


 

- Nektek elég nagy előnyötök van a programok szervezése kapcsán, hogy mögöttetek áll egy művelődési ház és egy könyvtár is….

- Ez így van. A Gárdonyi egy igazi kultúrtér. Művelődési ház, könyvtár és NépmesePont egyben. Természetes, hogy egy csapatként segítjük egymás munkáját. Hogy mindez gördülékenyen menjen, kell az a háttér, amit a művelődési ház munkatársai nyújtanak, hiszen a projekt  hátterében zajló szakmai irányítást és gazdasági tevékenységet  ezen kollégáink végzik.

A korábbi pályázatokban való jártasság is előnyt jelent. Néhány esetben mélyültek a már meglévő munkakapcsolatok, de sok új kapcsolatot is hozott a NépmesePont, pl: a projekt teljes megvalósítási ideje alatt együtt működünk a Hagyományok Házával vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárával. Dienes Éva például szereti, ha a foglalkozás végén közösen átmennek a gyerekekkel a könyvtárba. A könyvtárba látogató családoknak pedig szeretettel ajánlják a könyvtáros kollégák a NépmesePontot és ugyanez igaz visszafelé is.  

- Eltelt egy év a pályázatból, még hátra van kettő. Úgy tűnik, működik a NépmesePont, és szüksége van rá az embereknek. Mi lesz két év múlva? Folytatjátok?

- Nagyon szeretnénk folytatni, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ezt a törekvésünket meg is tudjuk majd valósítani. Azt, hogy ez milyen formában történik, azt egyelőre még korai lenne megmondani. Tudjuk, hogy szükség van rá. Nem csak itt Maroshegyen, hanem egész Székesfehérváron, sőt Fejér megyében. Mindig hangsúlyozom, hogy ez a mesepont mindannyiunké.

- Én úgy érzem, hogy a mindennapi életben egyre fontosabbá válik a mese, a mesélés. Ti is tapasztaljátok ezt, vagy csak azért érzem így, mert elmélyedtem a témában?

 


 

- Itt a Gárdonyiban ezt mi folyamatosan érezzük, és nem csak azért, mert van egy csodálatos NépmesePontunk. Évek óta szervezünk mesemondó versenyeket, hirdetünk meseíró pályázatokat, szervezünk a könyvtárban gyermekeknek szóló olvasó klubot, stb…, számos szállal kötődik a tevékenységünk a meséhez. Mindig fontos volt, ma is az. Ma különösen az, mint ahogy a közösség is. Azt tapasztaljuk már egy ideje, hogy az emberek újra közösségbe vágynak. Rengeteg informatikai eszköz vesz körül bennünket, rengeteg inger ér minket, pillanatok alatt minden információ a birtokunkban van. Nem csak a gyerekek vesznek el benne, hanem mi, felnőttek is. Közben megszűnnek a társas kapcsolatok, egy-egy üzenetben letudjuk a kommunikációt, már arra sem vesszük a fáradtságot, hogy felemeljük a telefont. Nincs időnk találkozni barátokkal, családtagokkal, mindig csak rohanunk. Most azt tapasztaljuk, hogy az emberek rájöttek arra, hogy szükségük van rá, hogy együtt legyenek, hogy beszélgessenek egymással, hogy találkozzanak, hogy élményeket szerezzenek és osszanak meg. Nehéz mindent belesűríteni egy napba, egy hétbe. Vannak dolgok, amikre jut időnk, míg mások háttérbe szorulnak. Azt gondolom, az egyensúlyra kell törekednünk. Nem véletlen, hogy reneszánszukat élik a művelődési házak, a különböző közösségi terek. Az emberek újra ráéreztek annak az ízére, hogy milyen jó együtt lenni.

 

Simon Rita

(Cikkünk a Helyi Érték magazinban megjelent írás szerkesztett változata.)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez egy örök szerelem…”


„Holott náddal ringat, holott csobogással…”


„A világ működéséről és működtetéséről szóló közös tudás…”