2020. március 26.

Saját utak


Ezzel az alcímmel jelent meg a Helyi Érték magazin legújabb száma. Március lévén a lap ezúttal nőket mutat be, akik mind mások, sokfélék, mégis egy közös biztosan van bennük: bátran merik vállalni és csinálni azt, amit akarnak. (AJÁNLÓ)


 

„A zarándoklat egy óriási lelki tetoválás”

 

Fersch Renáta mindenfajta edzettség nélkül vágott neki kétszer is a 800 km hosszúságú El Caminónak. Mindannyian voltunk már olyan élethelyzetben, hogy a legszívesebben kifutottunk volna a világból. Reni is így érezte magát 2006-ban, amikor először nekivágott a francia Szent Jakab-útnak. Válaszokat keresett, és talált valami egészen mást.

 


 

„A múltat nem lehet eltörölni”

 

Aligha akad olyan olvasó, akinek Demeter Zsófia neve nem mond semmit. A Szent István Király Múzeum nyugalmazott igazgatója több mint négy és fél évtizede él a városban, ahova néprajzkutató férjével költözött. Történészként számos izgalmas és érdekes témával foglalkozott az ókortól az 1848-as időkön keresztül egészen napjainkig.

 


 

„Nem veszítettem el a pozitív hozzáállásomat”

 

Kovács Szilviát valószínűleg nem kell bemutatni a fehérváriaknak, hiszen gyakran ő mondja el a Híradóban, mi történt aznap a megyeszékhelyen. Mindez jól megfér az egyedülálló anyai léttel úgy, hogy egyik gyermeke speciális nevelési igényű. Nem dobott Szilvinek egyszerű lapokat az élet, hiszen mindemellett egy rákbetegséggel is meg kellett küzdenie.

 


 

Negyed század töretlen lendület

 

Fejér megye egyik piacvezető acélkereskedelmi áruházát két csinos és fiatal hölgy irányítja. A Kolosa János és felesége által 25 évvel ezelőtt létrehozott családi vállalkozást, a Dunafém Acéláruházat és Szolgáltató Központot az alapítók visszavonulása után két lányuk, Forsterné Kolosa Esztella és Görögné Király Anikó vezeti.

 


 

„A hobbim a munkám”

 

Hihetetlen népszerűségnek örvend Székesfehérváron is az élményfestés. Mindenfajta rajz- és festéstudás nélkül egy csodálatos festménnyel távozik mindenki a Festegess Timivel festőstúdiójából, a résztvevők pedig már lesik is a következő alkalmat. Sturcz Tímea festőművész két éve csak az élményfestéssel foglalkozik, emiatt hagyta ott a rendőri pályát.

 


 

„Peruban inka vagyok, Bretagne-ban kelta, Thaiföldön buddhista”

 

Komáromi Veronika pontosan érkezik. Nem is várható más egy idegenvezetőtől, akinek az időpontok betartása is fontos feladata a munkája során. A lendületes megérkezése után érződik, Veronika lubickol a hivatásában és meghökkenve néz a kérdés után, miszerint meddig szeretné folytatni ezt a munkát.

 


 

A legnagyobb siker: a boldogság

 

Mindannyiunknak megvan az elképzelése arról, hogyan zajlanak egy testnevelő tanár mindennapjai, mivel foglalkozik az órákon. De azt csak kevesen tudják, milyen fontos mindehhez a sport szeretete mellett a családi háttér, a lelki egyensúly. Erről és a nap mint nap megélt sikerekről is beszélt Horváthné Szabó Judit, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium tanára.

 


 

Már kislányként számítógépeket akart tervezni

 

Dr. Seebauer Márta meglehetősen fiatalon, tíz éves korában kötelezte el magát a műszaki pálya mellett. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatási rektorhelyettesének kedvenc szakterülete a mesterséges intelligencia, amit több mint két évtizede oktat is a hallgatóknak.

 


 

A cél nem lehet alku tárgya

 

Ha Mikoláné Fekete Marcsi szembe jönne velünk az utcán, egy törékeny, határozott, nagyon barátságos, jó kisugárzású nőt látnánk. Nem gondolnánk róla, hogy lélekben egy oroszlánszívű harcos, aki a végsőkig küzd kitűzött céljaiért, és hogy ovis és iskolás lányai hősként tekintenek rá. Egyszerre boldog feleség és édesanya, elfoglalt asszisztens, sikeres sportoló.

 


 

„El kell hinni, hogy minden úgy a legjobb, ahogy van…”

 

Amikor a Kabóka Lovastanyára érkezünk, Fogarasi Anikó fogad minket, aki férjével, Varga Péterrel közösen a családi vállalkozás turisztikai üzletágát működteti. Az elmúlt majdnem másfél évtizedben elég sokan megtalálták ezt a helyet – és akik megtalálták, elégedetten távozhattak. A hosszú ideje mezőgazdasággal foglalkozó Varga család birtokán járunk, ahol rendszeresek a nyári táborok és az osztálykirándulások.

 


 

Van még feladat, bőven!

 

Könyvajánlónkban a Dilemmák és stratégiák a család és munka összehangolásában című tanulmánykötet mutatjuk be. A kötetben lévő tanulmányok fő kérdése, hogy melyek a fő támogató és korlátozó tényezők a megfelelő munkaélet egyensúly megtalálásában egyéni és családi szinten.LEGFRISSEBB VIDEÓK

Megszűnt a rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon


Kalandozások Fejér megyében - Zámoly


„Amíg egy szobor el nem készül, addig érdekes…”