2020. május 22.

Real Madrid – Videoton: 0-1


1985. május 22-én, az UEFA-Kupa-döntőjének visszavágóján 1-0-ra nyert a Vidi a Real Madrid otthonában, Santiago Bernabéuban. A Videoton 1984-85-ös UEFA-Kupa menetelésének története máig a magyar foci egyik legnagyobb eredménye.

Egy feledhetetlen és varázslatos menetelés utolsó állomásaként lépett pályára 35 évvel ezelőtt, 1985. május 22-én a Videoton a világ egyik legnagyobb és leghíresebb arénájában, a madridi Bernabeu-stadionban. A Kovács Ferenc vezette fehérvári csapat túljutva öt ellenfélen - Dukla, PSG, Partizan, MU, Zseljeznicsar és Real Madrid - egészen az UEFA-kupa döntőjéig verekedte magát.

 


 

Az UEFA-kupában két mérkőzésből állt a döntő, az elsőt Székesfehérváron játszották. Ezen a nagyon tartalékos Vidi 3-0-ás vereséget szenvedett, vagyis gyakorlatilag eldőlt a kupa sorsa. A döntő visszavágója azonban így is a fehérvári futballtörténelem egyik legnagyobb eseménye és sikere lett. Kovács Ferenc hosszú idő után végre ismét legerősebb alapcsapatát küldhette pályára, így Madridban a Disztl Péter – Végh Tibor, Disztl László, Csuhay József, Horváth Gábor – Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Vadász Imre – Májer Lajos, Szabó József, Novath György összeállításban játszott a Vidi.

 


 

Ez a csapat korábban is bizonyította, hogy bárkit képes legyőzni, és százezer madridi előtt is megmutatta tudását. Disztl Péter „jó szokásához híven” kivédte Valdano 11-esét, Májer Lajos pedig a 86. percben óriási gól lőtt. A Videoton 1-0-ra nyert, a kupát pedig a Real Madrid hódította el.

 


 

A stadionban a fehérvári futballistákat is győztesnek kijáró ünneplésben részesítették, itthon pedig az akkori Velence - ma Magyar Király - szálló előtti téren több ezer fehérvári várta a Mardridból érkező hősöket.

 

(forrás: okkfehervar.hu, fotók: molfehervarfc.hu, videó: youtube)


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Hasznos – de nem ezért született…


„Mindenki híres lesz egy negyedórára…”


Programok – mi megy, mi marad?