2016. június 20.

Idén is életre kel a történelem a Királyok Városában


Augusztus 12-e és 21-e között újra életre kelnek a történelemkönyvek lapjai városunkban, a Székesfehérvári Királyi Napokon. A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely igazi kulturális csemegékkel várja nem csak a fehérváriakat, hanem az ide látogatókat is.

Mint azt a budapesti sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a Székesfehérvári Királyi Napok a város legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja, melynek során életre kel a történelem.




„Büszkék vagyunk erre a hagyományra, büszkék vagyunk arra, hogy a történelmi múltjában gazdag Székesfehérvár tele van élettel – és szeretettel invitálunk mindenkit a Királyok Városába augusztus 12. és 21. között” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.



 

A nagyszabású rendezvény fénypontja a Koronázási Szertartásjáték lesz augusztus 13-án és 14-én a Nagyboldogasszony-bazilika romjai felett álló szabadtéri színpadon. Ez a produkció minden évben egy-egy itt koronázott magyar király élettörténetét mutatja be. 2016-ban II. (Vak) Béla király regényes történetét viszik színre – mondta el Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója. II. Bélaként Száraz Dénest, a koronázó érsek szerepében Blaskó Pétert, a további szerepekben Mihályi Győzőt, Závodszky Noémit, Kerkay Ritát, Egyed Attilát és Sághy Tamást láthatja a közönség.

 



A szertartásjáték után, augusztus 16-án ugyancsak az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpada ad otthont a Musica Sacra című ünnepi koncertnek, amelyen ezúttal Gioachino Rossini világhírű egyházi remekművét, a Stabat Matert hallgathatják meg a komolyzene kedvelői. A művet a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, Rost Andrea mellett a világ egyik leghíresebb operaháza, a moszkvai Bolsoj színház vezető szólistái adják elő a több mint száz éves Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a régió énekkaraiból álló, közel kétszáz fős Egyesített kórus közreműködésével. Az est karmestere Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar fuvolaművész, karmester lesz.



 

Augusztus 20-án lesz látható a Fehérvári királyok menete, egy páratlan történelmi felvonulás az egyenként is művészeti alkotásnak számító, immáron tizenöt darabból álló Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő kétszáz fiatal néptáncosával és Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Az augusztus 17–21. között zajló XXI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál belvárosi táncszigetekkel, folkestekkel, izgalmas gasztronómiai utazásokkal, gyermekfoglalkozásokkal, különleges fesztiválligettel és ünnepi tűzijátékkal koronázza meg a Székesfehérvári Királyi Napokat.

 

(forrás: Fehérvári Programszervező Kft., fotók: okkfehervar.hu)






LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása