2018. május 9.

Kinyílik a Romkert kapuja az Emlékhelyek Napján


Május 12-én, szombaton lesz a Nemzeti Emlékhelyek Napja. Székesfehérváron hagyományőrző bemutatók, tárlat- és idegenvezetés, játékos ismeretterjesztő foglalkozások lesznek, és kinyílik a Romkert kapuja is a látogatók előtt.

A Nemzeti Örökség Intézete két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a Kulturális Örökség Napjai és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz hasonlóan a nemzeti történelem fontos emlékhelyeinek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely, a középkori Romkert kapuja, hogy minél többen megismerhessék a magyar királyok egykori koronázótemplomának történetét.

 


 

Délelőtt tíz órakor a Sub Rosa régizenei együttes üdvözlő koncertje fogadja a látogatókat, akik a nap folyamán több hagyományőrző egyesület bemutatóját is láthatják. Az érdeklődők délelőtt és délután is találkozhatnak az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, valamint a Bandiera Zászlóforgató csoport tagjaival, a kíváncsiak közelről is megszemlélhetik a lovagok öltözetét, fegyvereit.

  

Magyarország királyi koronázótemploma címmel 10.10 órakor Biczó Piroska régész, 14.30 órakor pedig Reich Szabina régész tart idegenvezetést az érdeklődőknek. Aba-Novák Vilmos és a királyi város kapcsolatáról Gärtner Petra művészettörténésztől hallhatnak érdekességeket a 11 órakor induló tárlatvezetésen, este nyolc órakor pedig a mindig népszerű fáklyás tárlatvezetés zárja a Nemzeti Emlékhelyek Napját Székesfehérváron.

 Az egész napos programok között lehetőség lesz történelmi viseletben emlékfotót készíteni, reneszánsz kori játékokat játszani, a Játszótárs Játékkészítő Műhely munkatársainak segítségével pedig játékos, kreatív alkotó foglalkozás is lesz, melynek keretében a növényi ornamentika felhasználásával szintén a reneszánsz stílusával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A márciusi nemzeti ünnepen megismert óriás társasjáték is ott lesz a helyszínen, ahol a középkori koronázótemplom, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika makettjét is megtekinthetik a látogatók.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”