2018. augusztus 1.

Útipatika nyaraláshoz


Ha nyaralni készülődünk, felvetődik a kérdés: milyen gyógyszereket vigyünk magukkal, kiránduló, táborozó nagyobb gyermekeinket milyen készítményekkel lássuk el. Következzék néhány ötlet és tanács.

Egyre többen töltik nyári szabadságukat külföldön, ahol az orvosi ellátás és a gyógyszerek ára többszöröse az itthon megszokottnak. Természetesen, több napig tartó lázas állapot, súlyosabb fertőzés vagy baleset esetén orvoshoz kell fordulni, melynek költségeit - ha van érvényes, előre megkötött betegségbiztosítás - utólag a biztosító megtéríti, de a legtöbb esetben, ha megfelelően felkészültünk, ezeket a szolgáltatásokat nem kell igénybe venni. Belföldi nyaralásnál - bár nagyon sok gyógyszer már recept nélkül is kapható - nem biztos, hogy szükség esetén azonnal találunk egy gyógyszertárat, ahol a gyógyszerekhez hozzájuthatunk.

 A Zürichi Egyetem kutatói 59 ezer ember adatainak összevetésekor arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiakat és a nőket egészen más betegségek gyötrik utazás közben. A nők általában gyomorfájással, megfázással, illetve húgyúti fertőzésekkel küzdenek, míg a férfiakat inkább a láz és a székrekedés teríti le. Érdemes erre gondolni az úti patika összeállításánál, illetve eleve ennek megfelelően választani úti célt és szállodát.

A gyomorfájásra hajlamos nőknek a távoli tájakon különösen érdemes betartaniuk a régi szabályt: ami nincs megfőzve, és nem lehet meghámozni, azt érdemes a tányéron hagyni. A jégkockát is felejtsd el azokon a vidékeken, ahol nem iható a csapvíz, ugyanis általában nem vesződnek vele, hogy ásványvízből készítsék el. A székrekedésre hajlamos férfiaknak pedig a rost- és folyadékfogyasztásra érdemes ügyelniük.

 Mi legyen a felnőtt-úticsomagban?

 

Természetesen nem kell az egész házi gyógyszerellátmányt becsomagolni, csak olyan készítményeket vigyünk, amelyek praktikusak, gyorsan hatnak és orvosi segítség nélkül is tudjuk őket használni.

Utazás előtt tehát állítsunk össze egy kis „házipatikát”, mely a legszükségesebbeket tartalmazza. Krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, és - ha megtehetjük - a nyaralás alatt tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. Gyógyszereinket óvjuk a sugárzó hőtől.

 

Lázcsillapítás

Csecsemőknek, kisebb gyermekeknek kúp, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tabletta.

 

Fájdalomcsillapítás

Recept nélkül is kapható számos, kiváló minőségű tabletta. 

Hasmenés

Széntabletta. Gyermekeknek hasmenés esetén tilos Reasec adása! Konzultáljon orvosával nyaralás előtt!

 

Hányás

Hideg folyadék kanalankénti adása csillapítja a hányást. Sok gyermek és felnőtt szenved hosszabb utazás közben hányingertől, ilyenkor B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat! Megfelelő minőségű, recept nélkül kapható készítmények beszerezhetőek a gyógyszertárakban, kérje a gyógyszerész segítségét.

 

Herpesz

Erre hajlamos egyéneknél az erős napsugárzás hatására herpesz alakulhat ki. Vigyünk magunkkal herpesz elleni krémeket, melyek megelőzhetik keletkezését, vagy elősegítik a gyógyulást.

 Rovarcsípések

Viszketést csökkentő gélekkel enyhíthetjük a kínokat. Ha a csípés helye erősen megdagad, környéke erősen bevörösödik, célszerű 500 mg-os kalcium pezsgőtabletta adása is. Kullancscsípés esetén a kullancs eltávolítása kötelező! Ehhez egy jó csipesz elegendő.

 

Napégés

Tengerparti, vízparti nyaralás esetén elengedhetetlen a napozókrém használata. A 25 faktoros változat csecsemőknek és kisgyermekeknek, 20 faktoros változatát nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek ajánlják. Ha az idén már nem először napozunk, akkor is használnunk kell minimum 6-os faktorú napozószert. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis megégnénk, használjunk speciális készítményt. A patikákban kapható olyan, dexpanthenol tartalmú spray is, amely a bőrre permetezve habot képez, ezáltal hűsíti és megnyugtatja a napégett bőrt.

 Napszúrás

Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával, vagy a haj vizesen tartásával. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, láz) besötétített helyen való fektetéssel, fejre alkalmazott hideg vizes borogatással, hányás- és lázcsillapító adásával a panaszok csökkenthetők. Ha mindez kevésnek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

 

Sebek ellátása

A horzsolt, vágott sebeket a rárakódott szennyeződéstől meg kell tisztítani, bő folyó vizes lemosással, majd fertőtleníteni kell a sebet. Tilos a sebeket sebhintőporral beszórni, mert kemény var alakulhat ki, mely alatt a kórokozók elszaporodhatnak, és másodlagosan gennyedést okozhatnak. A sebek ellátásához steril gézlapokat és mull-pólyát feltétlenül vigyünk magunkkal. Nem hiányozhatnak az úticsomagból a gyorstapaszok sem, sőt érdemes magunknál tartani sebgyógyulást elősegítő krémet is. Erősen (főleg földdel) szennyezett sebbel orvoshoz kell fordulni, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás beadása.

 

Enyhe megfázásos tünetek

Jól kezelhetők vény nélkül kapható szerek adásával, kiegészítve torokfertőtlenítők alkalmazásával. Antibiotikumot ne vigyünk magunkkal, súlyosabb tünetek esetén úgyis orvoshoz kell fordulni, aki eldönti a további kezelés menetét. Akik krónikus betegség miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak, gyógyszereiket vigyék magukkal, mert a kezelés önkényes felfüggesztése állapotuk romlását idézheti elő. A nem kereskedelmi mennyiségű gyógyszerek külföldre való kivitele nem okoz problémát.

 

(forrás: hazipatika.com, nlcafe.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re