2018. augusztus 6.

Pénteken kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok


Augusztus 10-én, pénteken veszi kezdetét a Székesfehérvári Királyi Napok. A tíz napos rendezvénysorozat keretében sok és sokféle program várja a fehérváriakat és az ide látogatókat: lesz egyebek mellett szertartásjáték, nemzetközi néptáncfesztivál, Fény utca és könnyűzenei koncertek, de katonazenekari fesztivál is.

Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitója augusztus 10-én, pénteken este lesz a Városház téren: a látványos műsort a Székesfehérvári Királyi Napokat a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitja meg, az esemény díszvendége pedig Aros János, Sárospatak polgármestere lesz.

 


 

Augusztus 11-én, szombaton 18 órakor a hagyományos felvonulással megkezdődik a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A táncosok az Alba Plazától a Városház téren át a Zichy színpadig vonulnak a nyitógálára, ahol a meghívott csoportok - a Baskír Köztársaság, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, India, Mexikó - táncosai mellett a házigazda Alba Regia Táncegyüttes műsorát élvezheti a közönség. A fesztivál ideje alatt esténként a Zichy-színpadon, valamint a Táncház folkestjein ismerhetjük meg a távoli országok táncosait és kultúráját.

 


 

A Székesfehérvár Királyi Napok kiemelkedő eseménye a Musica Sacra hangversenye augusztus 12-én. A komolyzenei koncert helyszíne a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpad lesz, ahol idén az egyházzene egyik kiemelkedő olasz remekművét, Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című darabját mutatja be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az egyesített kórus és a négy olasz vendégszólista. Az est karmestere az olasz operazene világszerte ismert szakértője, Ács János lesz.

 

Augusztus 16-án katonazenétől lesz hangos a belváros: a VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozón a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek - budapesti, debreceni és tatai muzsikusok - töltik meg pergő katonazenével az utcákat, tereket.

 

Az augusztusi rendezvénysorozat népszerű eleme a Koronázási Ünnepi Játékok, amely augusztus 17-től 19-ig tölti meg a belvárost középkori hangulattal, játékokkal, vásárral.

 


 

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített hatalmas szabadtéri színpadon II. András koronázását láthatják augusztus 18-án és 19-én.

 Augusztus 20-án, Szent István napján az ünnepi szentmisét – a Bazilika felújítása miatt – a Szent Imre-templomban celebrálja Spányi Antal megyés püspök, az ünnepi közgyűlésen pedig Székesfehérvár polgármestere adja át a város kitüntetéseit. A Zichy színpadon a Táncra, magyar! című összeállításban magyar néptáncegyüttesek lépnek fel este, a napot pedig tűzijáték zárja majd a Palotavárosi tavaknál.

 

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyűzenei koncertek, és a Fény utca sem. Ez utóbbi tekintetében újdonsággal is szolgál az idei esztendő: augusztus 10–11–12-én a Székesfehérvári Járásbíróság épületén a 3D animációi és egyedi épületvetítései által világhírűvé lett Bordos László Zsolt munkáját csodálhatja meg a közönség.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re