2018. augusztus 10.

Székesfehérvári Királyi Napok – az első hétvége programjai


Ma este elkezdődik Székesfehérvár legnagyobb programsorozata, a Székesfehérvári Királyi Napok. A tíz napos összművészeti fesztivál eseményei közül az alábbiakban az első hétvége programjait gyűjtöttük össze.


 

Péntek

Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitóját augusztus 10-én, pénteken 20.30-kor rendezik a Városház téren. A látványos műsorban közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes táncosai, az idén alapított Székesfehérvári Balett Színház művészei, a Vox Mirabilis Kamarakórus Zemlényi Katica vezetésével, Szirtes Edina Mókus és zenésztársai, a középkori furulyaegyüttes, a Bandiera zászlóforgató csoport, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbáb-család.

 

A megnyitó a hagyományok szerint a Városház tér ünnepi fényeinek és a Fő utca történelmi fényvetítéseinek a felkapcsolásával zárul a megnyitó. A Képes Krónika ábrái elevenednek meg a falakra vetített képregényben a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán, amit Matuz János forgatókönyve alapján Magyarósi Éva grafikus és csapata animált.

 

21.30-kor kezdődik a Királyi Napok látványos újdonsága, a zenés architekturális 3D-s épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán.

 

Az estét 21.40-től Rock’n’Roll táncház, majd Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertje zárja a Zichy színpadon.

 


 

Szombat

Szombaton délelőtt 9.30-kor nyitják meg a Nemzeti Emlékhelyen lévő osszáriumot. A királyi csontokat is rejtő kamra augusztus 12-től 20-ig térítésmentesen, regisztrációs jegy vásárlásával lesz látogatható, minden nap 9 és 20 óra között.

 

Ezen a napon veszi kezdetét a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál is. 18 órakor az Alba Plázától indul a táncosok hagyományos felvonulása a Zichy színpadig, ahol a nyitógálán meghívott csoportok - a Baskír Köztársaság, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, India, Mexikó - táncosai mellett a házigazda Alba Regia Táncegyüttes műsorát élvezheti majd a közönség.

 


 

Vasárnap

A néptáncfesztivál folytatásaként 18 órától Görögország, India és Baskír Köztársaság táncosainak, valamint a Gödöllő Táncegyüttesnek a műsorát láthatja a közönség a Zichy színpadon, 21.30-tól pedig a Táncházban folkesttel folytatódik a program.

 

Augusztus 12-én, vasárnap lesz a Székesfehérvár Királyi Napok kiemelkedő eseménye, a Musica Sacra hangversenye. A komolyzenei koncert helyszíne a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpad, ahol idén az egyházzene egyik olasz remekművét, Rossini Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) című darabját mutatja be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az egyesített kórus és a négy olasz vendégszólista. Az est karmestere az olasz operazene világszerte ismert szakértője, Ács János lesz.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ahol te sem érzed kivetettnek magad…”


Műemlékvédelmi Világnap – Fehérváron is


Ember az embertelenségben