2018. szeptember 25.

170 éves a Magyar Honvédség – egész héten zajlanak a honvédfesztivál programjai


A pákozd-sukorói csata és a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója előtt tiszteleg idén a IX. Honvédfesztivál. Egész héten zajlanak a programok, amik hagyományosan az általános iskolások honvédelmi csapatversenyével vették kezdetüket az István Király Általános Iskolában.

Országos hadijátékkal kezdődnek a fesztivál programjai kedden: egész napos számháborút rendeznek a Mészeg-hegyen 10-16 éves diákoknak, szerdán pedig országos ifjúsági honvédelmi járőrversenyt szervez a Honvéd Szondi György Sportegyesület középiskolásoknak. A Szárazföldi Haderőnem Napján, csütörtökön 13 órakor „A Haza minden előtt” emlékpontot avatnak Pákozdon a honvédelmi miniszter részvételével. 

Pénteken egész nap zajlik majd az Iskolák csatája elnevezésű játékos hadtörténelmi verseny – a résztvevő diákok megnézik az interaktív elemekkel gazdagított kiállítást, és katonai jellegű feladatokat teljesítenek akadálypályán, kézigránátdobással, fegyveres stafétával. Az 1848. szeptember 28-i Haditanács 170. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés és ökumenikus ima 17 órakor kezdődik a sukorói református templomban.

 

Szeptember 29-e, szombat a pákozd-sukorói csata emléknapja. A megemlékezés után 12.30-tól az Esztrád Színház „Pákozd 1848 – A reményt adó győzelem” című zenés történelmi játéka eleveníti fel a 170 éve zajlott csatát. A nagyszabású történelmi játékban 150 gyalogos hagyományőrző, 80 ló, 90 táncos és közel 400 ifjú nemzetőr vesz részt. 

Vasárnap a Csatatéri sokadalomban 10-16 óra között a látogatók katonai és közelharc-bemutatókat, a jövő hadseregéről szóló technikai eszközbemutatót nézhetnek meg, és megtekinthetik az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiállítását. Családi foglalkozások és vetélkedők is lesznek, valamint fellép a Kákics zenekar és a Military Girls is.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban