2019. május 7.

Sakkszínház a Nemzeti Emlékhelyen


Különleges, hazánkban egyedülálló produkciót láthat majd a történelem iránt érdeklődő közönség az Emlékhelyek Napján. Szombaton élő sakkjátszma keretében, egy száz négyzetméteres táblán elevenedik meg a muhi csata.


 

Május 11-én, szombaton 11 és 15 órakor rendhagyó előadásnak lehetnek részesei az érdeklődők a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen. Egy száz négyzetméteres sakktáblán zajló élő sakkjátékban, középkori jelmezekbe öltözött diákok játsszák el az idei Koronázási szertartásjáték főszereplőjének, IV. Bélának híres ütközetét, a muhi csatát. 

 

„1206-ban, II. András magyar király uralkodásának második évében az akkor 46 éves Temüdzsint a távoli mongol sztyeppén Dzsingisz kán néven nagykánná választották. Dzsingisz kán egyesítette a mongol törzseket, és megalapította a Mongol Birodalmat. Dzsingisz kán örökébe harmadik fia, Ögödej lépett, aki, apja kérését beteljesítve, elrendelte a nyugat elleni inváziót. Batu kánra, Dzsingisz kedvenc unokájára bízta a százezer mongol lovasból álló félelmetes sereget. Mint a végítélet fekete felhője, úgy haladt a mongol haderő keletről nyugatra. És nem volt nemzet, mely megállíthatta volna őket…” - így kezdődik Székesfehérvár legújabb középkori produkciója, amelyet hagyományteremtő céllal rendez meg első alkalommal a Fehérvári Programszervező Kft. A koronázási szertartásjáték forgatókönyvét hat éven át Szikora Jánossal jegyző Matuz János most önálló produkcióval jelentkezik.

 


 

Ezúttal egy minden eddiginél különösebb terv megvalósulásaként a sakk nyelvén, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 32 + 3 diákja segítségével korabeli kosztümökben, középkori fegyveres csaták közepette meséli el a muhi csata hiteles történetét. Azét a csatáét, amely a magyar középkor egyik legteljesebben dokumentált ütközete, és amit a magyar, az európai és a távol-keleti hadászati irodalom is gazdagon feldolgozott.

 


 

1241. április 11–12-én Muhi mellett a mongolok döntő vereséget mértek IV. Béla király seregére. Bár a magyar sereg csatát vesztett, de igen érzékeny veszteséget okozott az ellenségnek is. A mongolok nem érték el kívánt céljukat, mert a csatában nem sikerült elfogniuk Béla magyar királyt és a vereség ellenére sem szűnt meg a magyarok ellenállása. A várakba bezárkózott csapatok sikeresen védtek meg több erősséget – köztük Székesfehérvárt is – az ostromok során.

 


 

A forrásanyagra támaszkodva dr. Veszprémy László hadtörténész és Fehérvári István, a Fejér Megyei Sakkszövetség főtitkárának szakmai segítségével Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írta azt a maga nemében egyedülálló forgatókönyvet, mely egy még nem létező színházi műfaj, a sakkszínház nyelvén mesél érthetően és szórakoztatóan a muhi csatáról: IV. Béláról, annak testvéréről, Kálmán hercegről az egyik, Batu kánról és a rettegett Szübeetej nagyvezérről a másik oldalon. És további, csatában elesett hőst és szemtanú túlélőt keltenek életre majd a diákok, miközben megvalósítják magát a sakkjátszmát.

 

(forrás: teleelettel.hu, fehervariprogram.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud…”


„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel…”


Gyűjtsük be a tavasz kincseit