2019. május 13.

Fehérvári delegáció Schwäbisch Gmündben


A hétvégén tovább bővült a Testvérvárosok kertje annak a nagyszabású, virágos programnak a keretében, amelyet tizenhat Rems-menti, német település rendezett. A kertészeti fesztiválon egy fehérvári delegáció is részt vett.Rems-völgyi települések fogtak össze és rendezték meg idén – a 2014-es tartományi virágkiállítás mintájára – nagyszabású közös programjukat, a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivált. Ennek ötletadója Székesfehérvár német testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd volt. Az ünnepi alkalomhoz egy fehérvári delegáció is csatlakozott erre a hétvégére.A francia Antibes, az angol Barnsley, az olasz Faenza és a magyarországi testvérváros, Székesfehérvár képviselőit a Városházán köszöntötték. A fesztiválról szólva Joachim Bläse kiemelte, hogy egy nagyon régi álom vált valóra: több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a különböző tartományokhoz tartozó Rems-völgyi települések közösen mutatkozzanak be. 

- Pénteken a folyótorkolattól indulva jártuk végig a helyszíneket Richard Arnold főpolgármesterrel és a többi település vezetőjével, mind a 16 Rems folyó menti településen közösen nyitottuk meg a kertészeti fesztivált – foglalta össze a nap eseményeit Joachim Bläse pénteken este. Mint az alpolgármester elmondta: mindenkinek készülnie kellett valamivel, Schwäbisch Gmünd a „zöld kabát-zöld nyakkendő-zöld zokni” összeállítást választotta. 

Az alpolgármester a Városházán is körbekalauzolta a vendégeket. Az épület eredetileg lakóháznak készült, a település főterén áll, és itt ülésezik a 48 fős képviselőtestület is. Az erkélyre kilépve még éppen elcsíphette mindenki a városka különlegességei közé tartozó lovasfogatot, amelyről a közterületeken lévő virágokat és növényeket locsolják. 

A szombati nap a virágokról szólt: a járdára festett mintákat követve sétálták végig a vendégek a feldíszített, növényekkel beültetett közterületeket és a Testvérvárosok kertjét.

Székesfehérvár egy Virágórával mutatkozik be, aminek óraszerkezetét Kovács Jenő, első virágbeültetését pedig a városgondnokság kertészei készítették még 2014-ben. Emellé kerültek szombaton a kertrészbe az idei Rems-völgyi virágos fesztivál jelképévé választott méhecskék is. A fából kivágott figurákat a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei festették szép színesre. 

A főpolgármester büszkén mesélt a nagyszabású fesztivál megvalósulásáról, és vele közösen utaztak a közeli Schorndorf-ba is a vendégek, az ottani virágkiállítás megnyitójára. Az élménykertek mellett a település kastélyának borospincéjében is igazi különleges kompozíciók láthatóak „Mit Liebe” címmel, a szeretet és a szerelem témáját virágokkal bemutatva. 

Az óriási eső sem tudta a résztvevők kedvét szegni, már indultak is vissza Schwäbisch Gmündbe, hogy közösen nyissák meg a Predigerben rendezett tárlatot. Közismert és különleges virágok, néha meglepő ötletek virágból megálmodva - így foglalható össze röviden a kiállítás. A helyi virágosok fantáziájának színes és illatos tárháza ez a helyszín is, ahol a „Heimatliebe”, azaz hazaszeretet témát járták körbe az alkotók.
A Rems-völgyi Kertészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitóját vasárnap délelőtt tartották. Nyolcvan kilométer és 164 nap, tele élményekkel - ígérik a szervezők. Október 20-ig várják az élménykertek a tizenhat csatlakozott Rems-völgyi településen a látogatókat.

 

(Forrás: ÖKK)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Tömeghisztéria Salemben


Veszélyes a „mindenre jó” MMS


„Eleven kincse még a nyárnak…”