2019. június 20.

Szabadulószoba és panorámabusz – indul a turisztikai szezon


Szabadulószobát alakítottak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron. Emellett panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is a Sóstó Látogatóközpontban.

Székesfehérvár turizmusa jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Brájer Éva, a turisztikáért is felelős alpolgármester szerint a városvezetés nagy erővel és elszántsággal látott neki a fejlesztésnek, hogy bebizonyítsa: az üzleti és a sportturizmus mellett Székesfehérvárnak komoly lehetőségei vannak a kulturális turizmusban is.

Éppen ezért alapították meg közel tíz éve a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft-t és hoztak létre egy ajándékboltot is. Az alapkoncepció már akkor is az volt,  hogy a székesfehérváriak maguk is megismerjék és megszeressék a városukat, ezért indították el az ingyenes városnézéseket, melyek nagyon népszerűnek bizonyultak.

 

 

Fehérvár alpolgármestere kiemelte: a turizmus folyamatos fejlesztése, gazdagodása okán ma már elfelejthetjük, hogy Székesfehérvár csak az egynapos látogatások városa. A szakemberek minden évben törekednek az újdonságokra, nem titkolt szándék, hogy a város iránti emocionális összetartó erőt szeretnék növelni Fehérváron és annak határain túl is. A komoly és nívós rendezvényeknek, a felújításoknak, az esztétikai élményeknek, a fejlődő intézményeknek mind komoly szerepük van a turizmus erősödésében. A sikerhez szükségeltetik még a helyiek jó szíve, fogadókészsége, udvariassága, és a tisztaság, a rendezettség is.

 


 

„A turizmus már május óta dübörög, rengeteg osztálykirándulást tartottak már Székesfehérváron, a főszezon azonban csak most követezik” - mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a város felkerüljön az ország turisztikai térképére és ez maradéktalanul meg is valósult. Ezt bizonyítja az is, hogy a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Marketing Szövetség júniusi díjátadóján kétszeres Városmarketing Gyémánt díjat kapott: a „Külső kommunikációs megoldások és tartalom” kategóriában a Csíksomlyó Expresszhez kapcsolódó kommunikációs kampány pályázata nyert, míg a „Városmárka, városimázs-építő nem-marketing teljesítmény, érték” kategóriában Székesfehérvár panorámabuszos pályázata kapta a gyémánt díjat.

F. Szegő Krisztina bemutatta az új idegenvezetői szettet is , amely az idei szezonban debütál. Az eszközzel a szakemberek kényelmesen, kihangosítás nélkül vezethetik a csoportot. A látogatók saját vevőkészülékük segítségével kötetlenebbül élvezhetik a városnézést, akkor is, ha eltávolodnak az idegenvezetőtől. Egy ilyen eszköz megsokszorozhatja a látogatói élményt.

 


 

Újdonság lesz az idei szezonban a Hiemer-ház pincehelyiségében kialakított szabadulószoba is. A projektet ismertetve Török Péter játéktervező elmondta: már a fejlesztés kezdeti szakaszában bizonyos volt, hogy Székesfehérváron, ráadásul a Hiemer-házban egy szabadulószobának mindenképpen történelmi témát illik feldolgoznia. Ebből a szempontból Wathay Ferenc „hálás alapanyagnak” bizonyult, hiszen katona volt, kalandor, költő, énekszerző, festő – ráadásul éppen székesfehérvári helyettes várkapitányként szolgált, amikor a török csapatok elfoglalták a várost, 1602. augusztus 29-én. A szabadulószoba kerettörténete szerint ezen a napon kezdődik a játék: a játékosoknak – vagyis a török támadást túlélő tiszteknek – hatvan percük van, hogy kiszabaduljanak a fogságból. A történelmi játéktér – amelynek valamennyi egyedi gyártású elemét székesfehérvári alkotók készítették - június közepétől várja a 3-5 fős csapatokat.LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez az én utam” – Sikeres nők, 2. rész


Ennyit a teljes kiőrlésről…


A gyerekek kíváncsiságára kell építeni