2019. július 2.

Gyulai Memorial - Visszatérnek a világsztárok


Férfi és női 400 m gáton, férfi magasugrásban és hármasugrásban, valamint női távolugrásban is újra indulnak a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon a már a fehérvári közönség által megismert világsztárok. Az idei Gyulai Memorialt július 9-én rendezik.A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj az 1980-as évekből világhírű népszerűségnek örvendő Budapest Nagydíj utódjaként, először 2011-ben került megrendezésre. Az alig pár főből álló szervezői csapat célja nem volt más, mint közel két évtizednyi szünet után újra feltenni Magyarországot a nemzetközi atlétika térképére; és a verseny segítségével tovább növelni a sportág népszerűségét hazánkban. Kitűnő hívószónak bizonyult a világ atlétái és menedzserei felé Gyulai István neve, akinek korai halálát követő ötödik évben indult útjára a viadal. Így a verseny Gyulai István személyében az egyik legismertebb és legelismertebb magyar sportdiplomatának, egykori 28-szoros magyar bajnok atlétának, Universiade győztes olimpikonnak a nevét viseli. 

A gazdasági válság közepén, szinte a semmiből sikerült felépíteni egy olyan egynapos atlétikai versenyt, amin már az első esztendőben regnáló olimpiai- és világbajnokok, világcsúcstartók léptek fel, és érték el minden idők legjobb magyarországi eredményeit, vagy épp a világ legjobbját 2011-ben. A 2013-as esztendő volt az utolsó, hogy a budapesti Puskás Ferenc Stadionban került megrendezésre az esemény, és egyben az első alkalom, hogy elfoglalta immár saját, jelenlegi helyét a nemzetközi versenynaptárban. 

Egy évvel később új otthonra lelt a viadal a frissen átadott székesfehérvári Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban. Rekordszámú résztvevővel, versenyekkel és soha nem látott eredményekkel kedveskedett a nagydíj a közel teltházas nézőközönségnek. A nagydíj először 2016-ban nyúlt kétnaposra és kiegészült számos Szuper Liga, Magyar Liga és korosztályos liga számokkal, hogy egyre több lehetőséget biztosítson a hazai fiatalok számára.2018-ban minden korábbi várakozást felülmúlt a verseny, leginkább az eredmények összességében. Két napon keresztül nem kevesebb, mint 20 nemzetközi versenyszámban mérték össze tudásukat a világ legjobb atlétái.

Ebben az évben július 9-én, kedden rendezik a versenyt, a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban. Férfi magasugrásban a világbajnok bahamai Donald Thomas ellenfele többek között az Európa-bajnok német Mateusz Przybylko lesz. Női távolugrásban a háromszoros olimpiai bajnok amerikai Tianna Bartoletta a versenycsúcstartó, elsőszámú kihívójának a fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic ígérkezik. 

Férfi hármasugrásban a kétszeres ötkarikás aranyérmes amerikai Christian Taylor és a minden idők negyedik legjobb eredményével rendelkező portugál Pedro Pablo Pichardo csatája várható. Férfi 400 m gáton a világbajnoki ezüstérmes török Yasmani Copello a favorit.

A nőknél ugyanebben a számban az olimpiai bajnok amerikai Dalilah Muhammad idén is eljön Székesfehérvárra, akárcsak a versenycsúcstartó jamaicai Janieve Russell.

 

(forrás: szesfehervar.hu, gyulaimemorial.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

„Ez az én utam” – Sikeres nők, 2. rész


Ennyit a teljes kiőrlésről…


A gyerekek kíváncsiságára kell építeni