2019. szeptember 19.

Honvédfesztiválra várják az érdeklődőket


Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Honvédfesztivál programsorozata, az 1848. szeptember 29. pákozd-pátka-sukorói csata tiszteletére. Látványos programok várják a látogatókat.

A programsorozat a hagyományokhoz hűen a szeptember 23-án, Székesfehérváron, az általános iskolások részére szervezett honvédelmi csapatversennyel veszi kezdetét, majd másnap országos hadijátékkal, a számháborúval folytatódik Pákozdon, a Katonai Emlékparkban.

 

A hét folyamán lesznek honvédelmi vetélkedők, járőrverseny és módszertani bemutató is az Emlékparkban az ifjúság és a pedagógusok részére. A sorsdöntő csatát megelőző sukorói haditanács 171. évfordulója alkalmából szeptember 27-én, pénteken 17 órától kerül sor a megemlékezésre és az ökumenikus imára a Sukorói Református templomban, a Honvéd Férfikar közreműködésével.

 

Szeptember 28-án elsősorban a családokat várják az Emlékparkba a „Csatatéri sokadalom” honvédelmi, katonai hagyományőrző és családi napra a szervezők. Különböző hadtörténelmi korszakok elevenednek meg hagyományőrzők segítségével. A török idők zsoldos hadviselésétől, a XVI-XVII. századi tűzfegyvereken, a hídi csata bemutatásán és az 1848-as honvéd gyalogsági, alaki és harcászati bemutatón keresztül, egészen a tűzszerész robot működéséig ismerkedhetnek meg a látogatók. Ezen kívül a nap folyamán az egyes hagyományőrző szervezetek bemutató pontjai részletes betekintést nyújtanak a hadtörténelem egyes fejezeteibe. A katonai térzene és a Military Girls koncertje színesíti a nap eseményeit.



 

Mindezek mellett lesz légpuska-lövészet, kézigránát-dobás, egyensúlyozó elemek, lézeres céllövészet, vívás szimuláció, Raptor lézerharc, a kisebbeknek tüzér- és gyalogos kiképzés, célba lövés kiságyúval, ügyességi feladatok, kézműves foglalkozás, szórejtvény.

 

Az érdeklődők I. világháborús témájú filmeket tekinthetnek meg: Zsalakó István 12 Pokol című és Burján Zsiga Csak még egyszer előre! című filmje kerül levetítésre.

 

Szeptember 29-én, a 171 évvel ezelőtti események tiszteletére ünnepséggel, koszorúzással, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és az Ifjú Nemzetőrök közreműködésével, csata megelevenítésével emlékeznek a szervezők az Emlékparkban. Ezen a napon avatják fel Nagy Benedek alkotását, Szent László király szobrát.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása