2019. szeptember 27.

Bonsai, avagy a tálas kertészkedés


Szeptember 28-án és 29-én, 10-18 óra között Róth Péter magángyűjteményéből tekinthetnek meg bonsaiokat az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Ennek apropóján néztünk utána, honnan is ered kultúrája.

Kezdjük az alapoknál. Mit is takar az elnevezés? A bonsai mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa. Nevezik tálas kertészkedésnek is, mivel a legismertebb formája a kis méretű, tálkákban nevelt és alakított fák tartása. Tévedés, hogy a bonsai egy növényfaj. Ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú kétszikű növényből lehet nevelni, kivéve, ha a kiszemelt növénynek túl nagyok a levelei, netán túl nagy távolság a rügyek között.



 

A bonsai kultúra Kínából származik, i.e. 400 körül alakulhatott ki. A kínai császár számos palotája között utazgatott és igénye volt a legszebb növényeire. Valószínű így alakulhatott ki a tálba, illetve tartóedénybe ültetett bonsai fa története. Japánban a VI. századtól kínai buddhista szerzetesek kezdték el a buddhizmust terjeszteni és kultikus tárgyként apró növényeket, mini bonsaiokat vittek magukkal. Japánból származik a szó eredete is, amely két japán szóból áll: “bon” lapos edényt, míg a “sai” növényt jelent, de a kifejezés ennél jóval összetettebb, ugyanis magába foglalja a természetes hatás és a művészi kifejezés egységét is.


A bonsai nem szobanövény. Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között. Tartásuk speciális körülményeket igényel, például a magas és kiegyenlített hőmérséklet, és magas relatív páratartalom miatt egy átlagos magyar lakásban szinte lehetetlen vállalkozás.

 

Hogyan gondozzuk, hová tegyük a fácskát? A szakemberek szerint nyáron világos helyre kerüljön, de tavasszal árnyékolással védjük az erős napsütéstől, sőt május végétől akár a szabadban is tarthatjuk. Vigyázzunk arra, hogy a földje soha ne száradjon ki, ezért akár minden nap locsolhatjuk. Hetente vagy kéthetente érdemes metszeni a lombját, hogy megtartsa a bonsai szép formáját. Elég őket 3-4 évente egyszer átültetni, és ekkor megejthetjük a gyökérmetszést is.

 

 

(forrás: erdekesvilag.hu, hvg.hu fotó: pixabay.com)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása