2020. február 6.

Zsidó filmhét a Barátság moziban


A közelmúlt filmterméséből válogatott, valamint egy felújított magyar klasszikust is bemutató zsidó filmhét lesz a Barátság moziban február 10–14. között, a Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napokhoz kapcsolódva. Délelőttönként ingyenes vetítések lesznek általános- és középiskolás csoportok számára, esténként pedig a felnőtt korosztályt várják a moziba.

A Barátság mozi már a IV. Európai Art Mozi Napon is nagy sikerrel vetítette a tavalyi Cannes-i Fesztivál záróakkordjaként debütált „Különleges életek” című francia filmdrámát – a film két férfi története, akik autista gyerekek és fiatalok gondozásával foglalkoznak. A film azt is bemutatja, hogy a zsidó közösségek hol és hogyan vállalnak szerepet az elesettek segítésében.

 


 

Idén januárban, a holokauszt nemzetközi emléknapján került újra a hazai mozikba a „Jób lázadása” című magyar filmdráma digitálisan felújított változata, amely a vészkorszakot mutatja be egy gyermekeit elvesztő hászid zsidó házaspár és az általuk befogadott keresztény fiú szemszögéből.

 


 

Hetek óta nagy sikerrel vetíti a mozi a „Tel-Avivban minden megtörténhet” című luxemburgi-belga-izraeli-francia romantikus drámát, amelynek főhőse, Salam egy népszerű szappanopera írójává válik, miután találkozott egy izraeli katonával.

 


 

Friss bemutató a fehérvári moziban a két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet, „A nevek dala” című kanadai-angol-német-magyar filmdráma és a „Chichinette – Véletlenül kém lettem” című német-francia dokumentumfilm, amelynek főhőse, a 98 éves, zsidó származású Marthe Cohn a világot körbeutazva emlékszik vissza életének rendkívüli történetére.

 


 

Az ingyenes vetítésekről, a jelentkezés módjáról a www.baratsagmozi.hu honlapon lehet tájékozódni, az esti vetítésekre pedig már lehet jegyet váltani a mozi honlapján és a jegypénztárban.

 

(forrás: okkfehervar.hu, videók: youtube)LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél