2020. február 13.

A test és lélek kapcsolata


Hogy függ össze a pajzsmirigyzavar, a reflux vagy a magas vérnyomás a pszichológiával? Hogyan okoz a depresszió fizikai betegségeket, vagy miként vezet egy krónikus betegség depressziós tünetekhez? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a március 4-i Csajos esten. A beszélgetés után „A meztelen Juliet” című amerikai filmet vetítik a Barátság moziban.

A márciusi első Csajos est előadója, dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos szerint a depresszióra sokan mentális betegségként tekintenek és biztosak benne, hogy őket nem érintheti. Testünk azonban komplex rendszerként működik, a test és lélek egységében. Számtalan betegséget kísér depressziós betegség – különösen a krónikus betegségek vezetnek depressziós tünetekhez. Ezek közül a leggyakoribbak a krónikus fájdalmak, az alvászavar és a daganatos megbetegedések. Ugyanakkor az idült depresszió is segíti testi betegségek kialakulását, és talán nem is gondolunk rá, hogy összefüggés van a depresszió és számos fizikai megbetegedés között.

 


 

Az este folyamán szó lesz arról, hogy milyen pajzsmirigyzavar, kardiovasculáris probléma, emésztőszervi rendellenesség, bőrbetegség vagy neurológiai betegség van összefüggésben pszichénk reakcióival. Hol kezdődnek a zavarok? A várandóssággal, a gyermekágyi depresszióval, vagy a modern életmód okozta homeosztázis egyensúly felborulásával? Miért lehet néha a szervi leleteink negatív eredményei mellett is jelentős szenvedésünk, testi panaszunk?

 


 

A beszélgetés után A meztelen Juliet című amerikai zenés vígjátékot vetíti a Barátság mozi Jesse Peretz rendezésében, Rose Byrne, Ethan Hawke és Chris O'Dowd főszereplésével. A népszerű Nick Hornby regényéből készült romantikus vígjátékban fontos szerepet játszik a jó zene, az ellenállhatatlan angol humor és a szerelem.

 

(forrás: baratsagmozi.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

May Károly…


„Már csak a nagymama buktája hiányzik…”


További vizsgálatok szükségesek a Balatoni úti töltésnél