2016. július 1.

A halott katona nem ellenség többé


25 esztendővel ezelőtt avatták fel és szentelték be Székesfehérváron a Szentlélek katonatemetőt. Ebből az alkalomból szerveztek megemlékezést a négyezer, többek között magyar és német katona végső nyughelyeként szolgáló sírkertben csütörtökön.

A Szentlélek katonatemetőt 1894-ben szentelte fel Grempserger István belvárosi plébános. Egyforma betonkeresztekkel ellátott sírokban helyezték itt végső nyugalomra az első világháborúban elesett katonákat, majd a második világégés során Székesfehérvár környékén elesett hősöket. A sírkertet 1991-ben – a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség, Székesfehérvár városa és Balsay István akkori polgármester közreműködésével - újították fel. Június 1-jén Göncz Árpád köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett avatta fel és ökumenikus szertartás keretében szentelték be a muzulmán, az izraelita, a baptista, az evangélikus, a református és a katolikus egyházfők. 

A Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Önkormányzata és a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség méltósággal és kegyelettel teli, ünnepi eseményen emlékezett meg a Szentlélek temető átadásának és beszentelésének 25. évfordulójáról. Az eseményen részt vettek azok a német katonák is, akik a szövetség szervezésében érkeztek múlt héten Székesfehérvárra és magyar honvédekkel együtt végeztek karbantartási munkálatokat a temetőben.  

Az eseményen a város nevében Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt, aki elmondta, hogy az elesett katonát, legyen bármilyen nemzetségű is, harcoljon a jó, vagy a rossz oldalon, el kell temetni, sírját meg kell jelölni és azt gondozni kell nemzedékről nemzedékre időtlen időkig. A megemlékezésen a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete, Dr. Heinz-Peter Behr, valamint a Némettartományi elnöke, Johannes Schmalzl is részt vett. Ugyancsak lerótta kegyeletét a sírkertben nyugvó hősök előtt Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki a katonák elvesztését követő gyászról beszélt.

 A program késő délután a Hiemer-házban ünnepi fogadással folytatódott, ahol elismeréseket adtak át. Az esemény Balsay István köszöntőjével zárult. Székesfehérvár egykori polgármestere úgy fogalmazott: a több mint ezeréves, sokat szenvedett város, Székesfehérvár mindig készen állt a megújulásra, a katonák emlékének megőrzésére, sírjaik gondozására.

 

(forrás és fotók: okkfehervar.hu)

OLVASNIVALÓ


Facebook


Hangtár


Helyi Érték


Fehérvári Polgár


Copyright 2015 - Bootstrap Themes ¦ Designed by 365Bootstrap.com ¦ Built by Enigma Média