2017. január 27.

Felavatták Saára Gyula emléktábláját


Székesfehérvár és Fejér megye tisztségviselőinek, valamint az egykori polgármester leszármazottainak jelenlétében avatták fel péntek délelőtt dr. Saára Gyula emléktábláját. Pintér Balázs szobrászművész alkotása a Kossuth utcában annak az épületnek a homlokzatára került fel, amely az egykori városvezető lakóháza volt.



Sokan gyűltek össze péntek délelőtt a Kossuth utca 8. számú épület előtt, ahol ünnepélyes keretek között felavatták dr. Saára Gyula, a méltán ismert és elismert egykori városvezető emléktábláját. Az ünnepségen Székesfehérvár és Fejér megye vezető tisztségviselői mellett a volt polgármester leszármazottai is jelen voltak.

 

Az ünnepségen Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke előadásában részletek hangzottak el dr. Saára Gyula polgármesteri székfoglalójából.

 



„Életem ezen örökre felejthetetlen magasztos perceiben, a hála igaz érzelmeitől áthatva állok önök előtt, hogy szívem mélyéből eredő igaz köszönetemnek adjak kifejezést.(…) A maga teljességében átérzem ama kötelesség fontosságát, mellyel azon megtisztelő bizalmukért tartozom, hogy városunk kormányzását, ügyeinek vezetését reám bízta. (…) Ernyedetlen szorgalommal azon fogok törekedni, hogy a város közügyeinek lelkiismeretes intézése, a város fejlődése, haladása, polgárai érdeke, java és jólétének előmozdítása egy céltudatos és helyes közigazgatási rendszer megvalósítása biztosíttassék.

Éppen ezért igaz szeretettel és őszinte bizalommal kérem tiszttársaimat, hogy városunk érdekében folytatandó munkában igaz szeretettel tömörüljenek azon zászló alá, amely zászlót a törvényhatósági bizottság megtisztelő bizalma adott kezembe.(…)

Féltékenyen őrizzük és védelmezzük meg a tisztviselői tekintélyt, önmagunk legyünk a szigorúbb bírái azon cselekedeteknek, melyek a tisztviselői tekintély rovására történik, hogy ekként elnyerjük legszebb jutalmunkat, a város közönségének tiszteletét és bizalmát.(…)

Bizalommal megyek tehát a küzdelembe, s kérem a jó Istent, terjessze ki áldását városunkra s annak lakóira, nekem pedig adjon erőt és kitartást, hogy a nagy kötelességeket, melyek állásommal járnak, híven és lelkiismeretesen teljesíthessem.

Fogadják tehát a bennem helyezett és megtisztelő bizalmukért újólag hálás köszönetem!”

 



A táblaavatón mondott beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: dr. Saára Gyula polgármester munkásságát az alapozta meg, ahogy Székesfehérvárra, mint szeretett városunkra tekintett. Alkotott abban a tíz esztendőben, amíg ő volt ennek a városnak az első számú embere – de nem könnyű időszakban alkotott. hiszen a történelem vihara elhozta az első világháborút. A háború idején feladatának tekintette, hogy a közösség lelkét ápolja, a szívhez szóljon, adott esetben vigaszt nyújtson. Munkája elejét pedig megnehezítette az a pénzügyi helyzet, amiben ő a várost átvette, illetve azok a kihívások, amik akkor a város előtt álltak, elsősorban az infrastruktúra tekintetében. Saára Gyula például villamost álmodott Székesfehérvárra, ez azonban nem adatott már meg neki. Cser-Palkovics András elmondta: eltelt ugyan azóta száz év, de a város előtt álló kihívások nem sokat változtak az akkorihoz képest: közművesítés, útépítés, oktatási intézmények alapítása, kórházi, egészségügyi fejlesztések, kultúra, közösségteremtés.


Köszöntőjét követőn a polgármester leplezte le a domborművet, majd a képviselőkkel együtt megkoszorúzta az emléktáblát.

 

(forrás: okkfehervar.hu)



LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása