2017. március 16.

Március 15. Székesfehérváron


Fehérvár idén is rendhagyó módon tisztelgett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. Az ünnepségre kilátogatók ezúttal az „Őrzők” című darabot láthatták a Városház téri színpadon.

A hagyományokhoz híven idén is tartalmas programokkal várták az ünneplőket Székesfehérváron, március 15-én. A Palotavárosban reggel a Huszártáborban öltözet- és felszerelés-bemutatókat, lópatkolást láthattak az érdeklődők. Szintén tartalmas elfoglaltságot biztosított minden korosztálynak a hagyományos József-napi vásár a Belvárosban, ahol az őstermelők és kézművesek portékáiból lehetett válogatni, a gyerekeket pedig kreatív foglalkozásokkal várták: gyékénykardot, hozzá sodrott övet, kardtartót, de büröktrombitát és csuhédíszes kokárdát is készíthettek, vagy akár az ólomkatona-öntést is kipróbálhatták a Városház téri játszóházakban.

 A Városház téren tartott megemlékezés legizgalmasabb részeként székesfehérvári fiatalok utcaszínházi formában elevenítették fel a március 15-i történéseket és azok szellemiségének továbbörökítését. Az „Őrzők” című produkciót Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezte, a szövegkönyvet is ő, valamint a Bory Jenő Általános Iskola tanárnője, Horváthné Puru Olga írta. A produkcióban a tanárnő és ötödikes osztálya szerepelt. A szerzők azt mutatták be a közönségnek, hogyan öröklődik generációról generációra egy, a nemzet történelmét meghatározó esemény emléke. A darab keretjátékát egy történelemóra adta, amelyen a gyerekek éppen 1848. március 15-ének történéseiről tanultak. Az időutazás során a fiatalok felidézték a forradalmi napot: megjelentek a színpadon a jól ismert személyek – Petőfi Sándor, Jókai Mór, Szendrey Júlia –, valamint a történelem olyan alakjai is, mint a titkosrendőr, vagy az ügyeletes feljelentő.

 

Az előadásban a prózai részek mellett maghatározó szerepet kapott a zene és a tánc is: a márciusi ifjak 12 pontját például rapszerű előadásban hallhatták a nézők. A Bory Jenő Általános Iskola ötödikesei és a középiskolás diákszínjátszók mellett színre lépett a darabban az iskola énekkara és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági csoportjának táncosai is. A darab zenei vezetője Cserta Balázs, koreográfusa Majoros Róbert, az alsós betanító tanár Sziklai Szilvia volt.

 Az ünnepi program ünnepi beszédekkel folytatódott. Dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke egyebek mellett arról beszélt: tiszteletnél többel, kitartással, megingathatatlan egységgel tartozunk a szabadságharc emlékének, ma sem akarhatunk, tehetünk mást, mint amit a magyar nemzet érdeke diktál.

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédében köszönetet mondott a műsorban szereplő fiatalok produkciójáért. „Ha össze akarnám foglalni mindazt, amit 1848 el akart érni, és amit el is ért a törvények megváltoztatásával, a nemzet egységbe kovácsolásával, a kor emberibbé tételével, azt mondanám, a szabadságharc zászlajára a ’Legyünk jobb magyarok!’ eszme lett odahímezve. Szeressük hazánkat olthatatlanul, becsüljük embertársainkat, bánjunk velük méltányosan, tiszteljük egyforma jogaikat, vagyis: legyünk jobb magyarok! 1848-ban hazánk mindezen elvek gyakorlásában – akárcsak Európa más részei – erős elmaradásban volt, mondhatni hát, hogy a forradalmak fellobbanása szerte a kontinensen, törvényszerűnek tekinthető. Ám e forradalmak vezérlő gondolatai túl is léptek a kor határain, és olyan örök értékeket plántáltak az emberek fejébe, amit az elkövetkező idők sem tettek elavulttá. És ez, igen ez teszi azt, hogy a karddal, szuronnyal, dzsidával, ismétlő fegyverek nélkül vívott csaták után másfél évszázaddal is fenntartások nélkül tiszteleghetünk 1848 hősei előtt” - fogalmazott a polgármester.

 A köszöntőket követően az ünnepség résztvevői a Fekete Sas Szállóhoz vonultak, ahol annak idején a fehérvári márciusi ifjak találkoztak a forradalom napjaiban. A szálló falán lévő emléktáblánál koszorút helyeztek el a Magyar Kormány, a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzatának nevében, valamint a pártok, a civil szervezetek és a fegyveres testületek képviselői is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)

 


LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re