2018. január 26.

Megemlékezés lesz szombaton a németek elhurcolásának emléknapja alkalmából


A január 19-i magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából megemlékezést tart szombaton a Királykút Emlékházban a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Minden érdeklődőt várnak.

A győztes nagyhatalmak a második világháborút lezáró potsdami konferenciájuk végén megállapodtak, hogy a Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon maradt német lakosságot vagy annak egy részét "szervezett és humánus módon" át kell telepíteni Németországba, arányosan osztva el őket valamennyi megszállási övezet között. A kitelepítésről végül a magyar kormány 1945. december 22-i ülésén határozott. 

1946. január 19-én hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német lakosokat szállította Németországba. Az első hullám a Budapest környéki falvak német lakóit érintette, majd a Dunántúl és a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl következett. A többször is leálló kiszállítások 1948. június 15-én értek véget. Becsült adatok szerint a hazai német nemzetiségű lakosság száma a kitelepítés után 200-300 ezer közöttire tehető.

 A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából megemlékezést tart a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Királykút Emlékházban január 27-én, szombaton 15 órától. A rendezvényre az érintetteket, családtagokat és minden érdeklődőt várnak.

 

(forrás: mult-kor.hu, fotók: mult-kor.hu, perbal.hu, mno.hu) 
LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”