2018. március 12.

Ünnepélyes évadnyitó a KEMPP-ben


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében rendezték meg a kilencedik évadnyitót szombaton. A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepi esemény felvezetéseként történelmi emlékfutás indult reggel Székesfehérvárról a KEMPP-ig. Az évadnyitón Emlékparkért emlékérmet adtak át azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a Nemzeti Emlékhely kialakításában, fejlesztésében.Szombat reggel a székesfehérvári Halesz parkban található ’48-as emlékműtől indult a történelmi emlékfutás, melyet a KEMPP évadnyitójához kapcsolódóan, hatodik alkalommal rendeztek meg. A sportolók érintették a Pákozd főutcáján található 48-as emlékművet, a nyáron átadott Miskahuszár szobrot, a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnát - valamennyi helyszínen virágokat helyeztek el.

 


 

A Nemzeti Emlékhelyet jelző sztélé megkoszorúzását és a Himnuszt követően Görög István, a KEMPP ügyvezetője köszöntötte az ünnepség valamennyi résztvevőjét. Mint mondta: „Vérrel megszentelt helyen állunk most, ahol elődeink küzdöttek. Méltó módon emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez még a legerősebbnek gondolt ellenségekkel szemben is. A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte is civil szervezetek összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emeljen.”

Az évadnyitón sor került az Emlékparkért emlékérem átadására. A 2013-ban alapított elismerést azok kaphatják, akik a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely kialakításában és fejlesztésében kimagasló munkát végeztek.

 


 

A díjátadót követően mutatták be az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére készült Turista Emlékérmet. A fából készült emléktárgy része annak a sorozatnak, melynek darabjai szerte a világon jelen vannak: egy-egy adott idegenforgalmi látványosságot ábrázolnak, és kizárólag az adott helyszínen vásárolhatóak meg emléktárgyként.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”