2018. április 12.

Megújulnak az Órajáték diákfigurái


Várhatóan egy hét alatt végez az Órajáték diákfiguráinak felújításával Ecsedi Mária képzőművész. Székesfehérváron immár hagyomány, hogy a ballagási hétre a diákfigurák kerülnek fel a Kossuth udvarban található Órajátékra.

A ballagási időszakban az iskolai életet jelképező figurák díszítik a Kossuth udvarban lévő órajátékot. A krónikást, a világi tanítót, a világi diákot, a 48-as forradalmi fiatalságot, valamint az 1900-as évek diákját és professzorát csodálhatják meg az udvarban sétálók.   

Kovács Jenő órásmester még 1987-ben álmodta meg az órajátékot, ami végül 2002-ben valósult meg a Kossuth udvarban, és azóta Székesfehérvár egyik nevezetességé vált. Az órásmester halála óta, fia Kovács András tartja karban az Órajátékot. 

A fém lapokból kovácsolt bábuk Székesfehérvárt, mint iskolavárost mutatják be és a ballagási hétre kerülnek fel, idén már tizenharmadszor. A figurákat Ecsedi Mária képzőművész készítette, és most ő is újítja fel a festését. A diáksort a tervek szerint április utolsó hetében szereli fel Kovács András, hogy május 2-ára, amikor a végzős osztályok pedagógusait köszöntik az udvarban, biztosan tökéletesen működjön a szerkezet.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”