2018. április 13.

A katyni mészárlás áldozataira emlékeztek Székesfehérváron


1940-ben mintegy 22 ezer lengyel értelmiségit mészároltak le az orosz csapatok. Lengyelország nemzeti tragédiája, a katyni mészárlás áldozataira emlékeztek pénteken délelőtt Székesfehérváron, a Jávor Ottó téri Katyn emlékkeresztnél.

1943. április 13-án a berlini rádió adta hírül, hogy a német megszállás alatt lévő Szmolenszk környékén, a katyni erdőben tömegsírokat találtak, amelyek az 1939 szeptemberében szovjet hadifogságba esett és az NKVD által agyonlőtt lengyel katonatisztek holttesteinek ezreit rejtették. A bejelentést kezdetben Nyugaton erőteljes kétkedés fogadta, náci propagandafogásnak tartották. Hamarosan kiderült azonban, hogy a brutális mészárlás tényleg megtörtént. 1939 szeptemberében a Vörös Hadsereg 250 ezer lengyel hadifoglyot ejtett, a tisztek elhelyezésére három tábort nyitottak: Kozelszkben, Sztarobelszkben, valamint Osztaskovban. A kivégzéseket Sztálin 1940. március 5-én rendelte el Berija javaslatára. A döntés 22 ezer ártatlan ember halálos ítéletét jelentette. A Kreml csak hatvan év után ismerte el a gyilkosságok tényét.

 


 

A vérengzés célja a lengyel értelmiség lefejezése volt. A katyni áldozatok között egy parancsnok, két tábornok, 24 ezredes, 79 alezredes, 258 őrnagy, 654 százados, 7 tábori lelkész, 300 orvos, 20 egyetemi tanár, több száz ügyvéd, mérnök és tanár mellett több mint száz író és újságíró, valamint 200 pilóta is volt.

 


 

Nekik állít emléket Székesfehérváron, a Jávor Ottó téren Horváth János szobrászművész alkotása, ahol évről-évre megemlékeznek az áldozatokról április 13-án, a Katyni Bűntény Áldozatainak Emléknapján.

 

(forrás: mult-kor.hu, szekesfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”