2018. május 3.

Egészségfejlesztési Iroda nyílik Székesfehérváron


Egy országos hálózat részeként Egészségfejlesztési Iroda nyílik Székesfehérváron, a Jancsár utca 1. szám alatti orvosi rendelőben. Az iroda kialakítására és működtetésére a Humán Szolgáltató Intézet 90 millió forintos, nyertes EFOP-pályázata és Székesfehérvár önkormányzatának támogatása ad lehetőséget.

Az Egészségfejlesztési Iroda egy új szolgáltatási formaként jelent meg Magyarországon néhány évvel ezelőtt. A népegészségügyi szervezetrendszer részeként 61 ilyen iroda jött létre és kezdte meg működését 2013-2014-ben. Az elsődleges cél a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése. Ugyancsak fontos célként jelent meg, hogy az irodák intézményi hátteret biztosítsanak a betegségmegelőzéshez és az egészségfejlesztéshez, illetve hogy hálózatba integrálják az ilyen tevékenységet végző szervezeteket. Ezen kívül az EFI közvetlen kapcsolatot alakít ki az egészségfejlesztési programok célcsoportjaival: a háziorvosi, a járó- illetve fekvőbeteg ellátást követően életmódváltó programokba vonja be az erre szorulókat, vagy a saját elhatározásból jelentkezőket, és nyomon is követi a részvételüket.

 


 

A város 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Tervének végrehajtásáért felelős Humán Szolgáltató Intézet egy sikeres pályázatnak köszönhetően 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda létrehozására a Jancsár utca 1. szám alatti orvosi rendelőben. A projekt megvalósításának időszaka 24 hónapra szól, a további 36 hónapos fenntartási időszak alatt Székesfehérvár önkormányzata biztosítja a személyi kiadásokat.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda a június 1-jén kezdődő, három hónapos felkészülési időszakot követően szeptember 1-jétől kezdi meg a projekt konkrét megvalósítását.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”