2018. május 8.

Változik a szelektív hulladék elszállítása Fehérváron


Változik idén a szelektív hulladékok elszállítása Székesfehérvár családi házas övezeteiben és a belvárosban működő "Kétkukás" hulladékgyűjtő rendszerben. A változásról a Depónia levélben tájékoztatja ügyfeleit, valamint olyan, a kukákra ragasztható matricákat juttat el hozzájuk, melyen pontosan fel van tüntetve, mit lehet a szelektív kukába dobni.


 

Jelenleg a begyűjtött szelektív hulladék mintegy fele hasznosíthatatlan marad, mert sokan olyan hulladékot is tesznek a kukába, amit nem szabadna.

 

A szelektív edénybe kizárólag az alább felsorolt hulladékok gyűjthetők:

  • műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok
  • fólia, bevásárló szatyrok, zacskók
  • műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok
  • többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok
  • fém italos (üdítős, sörös), illetve konzerves dobozok
  • papír csomagolási hulladék (karton), kozmetikai és élelmiszerek kartondobozai, valamint újságok, szórólapok, irodai papír, géppapír, papírzacskó, könyv

 

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett. A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva kell a gyűjtőedénybe helyezni, míg a nagyobb terjedelmű papírhulladékokat összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni úgy, hogy az a forgalmat ne zavarja.

 


 

Azért, hogy az elkülönített gyűjtést segítse a Depónia, új matricákat küld az érintett lakosok számára egy tájékoztató levéllel együtt. A matricákat száraz időben, 7 fok feletti hőmérsékleten, a frissen tisztított, szárazra, pormentesre törölt kék hulladékgyűjtő edényre kell felhelyezni, a korábbi matrica helyére. A Depónia csak azokból a kukákból fogja elszállítani a hulladékot, amin rajta van a matrica.  

 


 

Fontos tudni azt is, hogy az üvegeket nem szabad beledobni sem a szelektív, sem a kommunális kukába. A városban mintegy hatvan helyen van szelektív üveggyűjtő sziget, és negyedévente a szemétszállítás napján a kuka mellől is elviszik a külön gyűjtött üveghulladékot.

 

(forrás: deponia.hu, szekesfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Mit olvasnak a legtöbben?


Amikor fogyatkozó szuper-vér-farkashold volt az égen


„Negyven napig nevetek, S fársángolok véletek…”