2018. május 16.

400 ezer embert érint hazánkban – érbetegség szűrés lesz jövő szombaton


Perifériás érbetegség-szűrésre várják az 55-70 közötti fehérváriakat május 26-án, szombaton A Szabadművelődés Házában. A szűrőnap regisztrációhoz kötött.

A perifériás érbetegség 400 ezer embert érint hazánkban, és az életkorral nő az előfordulási arány: 60 év felett körülbelül minden hetedik, 70 év fellett pedig már minden ötödik embert érint a probléma.  A rizikófaktorok helyes kezelésével azonban megelőzhető a betegség. Ilyen rizikófaktor a dohányzás, a magas vérnyomás, a túlsúly és a túlzott sófogyasztás.

 

Május 17-e a magas vérnyomás világnapja. Ez a legelterjedtebb krónikus betegség, egymilliárd embert érint a világon, és évente nyolcmillió ember életét követeli. A hipertónia nem gyógyítható, a betegség egy életre szóló gyógyszeres kezelést feltételez az étrendi és életmódbeli változtatások mellett.

 


 

Május 31-én lesz a dohányzásmentes világnap, ami a dohányzás és szívbetegség összefüggéseire irányítja a figyelmet. A felmérések szerint a dohányzás és a passzív dohányzás 12%-ban felelős a szív-érrendszeri betegségből fakadó halálozásokért, a magas vérnyomás után a dohánytermékek használata a 2. leggyakoribb okozója a szív-érrendszeri betegségeknek.

 

Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában perifériás érbetegség-szűrés lesz május 26-án, szombaton 9 és 14 óra között. A kórház és a Humán Szolgáltató Intézet szakemberei a vércukorszint-, a testtömegindex- és a koleszterinszint-mérés mellett kockázatbecslésre, valamint a rizikófaktorok felmérésére és boka-kar index mérésére várják elsősorban az 55-70 éves korú lakosságot. A részvételhez regisztrálni kell május 22-e és 24-e között munkaidőben, a 70/380-9512-es telefonszámon.

 

(forrás: okkfehervar.hu)

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Nem körülöttünk forog a világmindenség


Lábadozik a parlagi sas


„Csókunkból is dalok születtek, és a dalokból új csókos csodák…”