2018. május 30.

A Békefenntartók Napját ünnepelték a Pákozdi Katonai Emlékparkban


A más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végzett munkájuk közben elesett hősökre emlékeztek és a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonákat ünnepelték kedden, a Békefenntartók Napján, Pákozdon, a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen. A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adtak át elismeréseket.

A Békefenntartók Napját 2002. óta, egy ENSZ-határozat értelmében ünnepeljük május 29-én. Az idei rendezvényre a pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen került sor.
„A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata. Ez azt jelenti, hogy legalább annyira fontos a nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység. A NATO tagjaként hazánk egyre nagyobb szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus sújtotta térségek életének normalizálásában. A Szövetségen belül Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. Mind szakmai tudásuk, mind hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban és ezt számtalan esetben bizonyítja a személyre szóló, vagy diplomáciai úton érkezett elismerések, visszajelzések sokasága. Büszkék lehetünk katonáinkra és arra a teljesítményre, amelyet folyamatosan nyújtanak nemzetközi környezetben is” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.
 „A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. Missziós szerepvállalásunknak is köszönhető, hogy katonáink bármikor képesek hatékonyan együttműködni más szövetséges nemzetek katonáival. Büszkén ünnepelhetjük tehát a magyar békefenntartók napját” - tette hozzá a vezérkari főnök.
„Magyarország 1988 óta vesz részt az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben, és nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem – amelyet nem lehet elégszer tudatosítani -, hogy a békefenntartás valahol magyar találmány. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái 1897-ban a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula olyan megoldást alkalmazott a véres krétai zavargások során szembenálló görögök illetőleg törökök szétválasztására, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el. Legyünk tehát büszkék e katonák késői utódjaira, akik a nagy elődök legjobb hagyományait szem előtt tartva, azt megőrizve végzik ma is feladataikat” - zárta ünnepi beszédét Korom Ferenc altábornagy.

 

(forrás: szekesfehervar.hu)LEGFRISSEBB VIDEÓK

Kalandozások Fejér megyében - Adony


Csak egy kis kóstoló a nyárból


Parlagfű: fontos változás a jogszabályban