Újabb lépés a kevesebb cukorfogyasztás érdekében
Csökkentik az üdítők cukortartalmát a hazai üdítőital-gyártók: az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értékeknél.
Évek
óta számtalan fórumon hívják fel figyelmünket a cukros üdítők káros hatásaira.
Hogy csak néhányat említsünk: elhízás, cukorbetegség, májkárosodás, valamint
szív- és érrendszeri problémák. Az utóbbi évekig javarészt úgy tűnt, két
választásunk van: kockáztatunk és isszuk őket, vagy lemondunk róluk. Túlzás
lenne azt állítani, hogy a múlt héten a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által elfogadott
vállalás megoldja a dilemmát, mindenesetre talán mérsékelheti a két választás
közti szakadék mélységét és távolságát.
Folytatva
a 2010-ben elkezdett tendenciát, további cukor-csökkentésre szánták el magukat
a hazai üdítőital gyártók - a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül egyébként
elsőként. Ennek értelmében az ágazat vállalkozásai tovább csökkentik
alkoholmentes italaik – szénsavas üdítők, gyümölcslevek, jeges teák - átlagos
cukortartalmát. Ez azt jelenti, hogy 2020 végéig összességében felére csökken
az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma a 2010-es értékekhez
viszonyítva.
Az
üdítők cukortartalmának csökkentését a receptek megváltoztatásával, új,
innovatív termékek bevezetésével, illetve az alacsony kalóriatartalmú és a
kalóriamentes termékek kínálatának bővítésével valósítják meg a gyártók, akik
mindezek mellett igyekeznek tudatos folyadékfogyasztásra is ösztönözni a
fogyasztókat.
„Szövetségünk és
tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik
minőségért és fogyasztóink egészségéért. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a
modern társadalom életmódbeli változásainak, a XXI. század népegészségügyi kihívásainak
kezelése összetett, a társadalom minden szereplőjét egyaránt érintő kérdés.
Ennek megfelelően folyamatos termék innovációval, felelős reklámozással, a
fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával és az aktív életmódot
népszerűsítő programok támogatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi
célok eléréséhez”
— mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.
(forrás: NOGUCHI
PORTER NOVELLI)