2018. június 18.

Újabb lépés a kevesebb cukorfogyasztás érdekében


Csökkentik az üdítők cukortartalmát a hazai üdítőital-gyártók: az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értékeknél.

Évek óta számtalan fórumon hívják fel figyelmünket a cukros üdítők káros hatásaira. Hogy csak néhányat említsünk: elhízás, cukorbetegség, májkárosodás, valamint szív- és érrendszeri problémák. Az utóbbi évekig javarészt úgy tűnt, két választásunk van: kockáztatunk és isszuk őket, vagy lemondunk róluk. Túlzás lenne azt állítani, hogy a múlt héten a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által elfogadott vállalás megoldja a dilemmát, mindenesetre talán mérsékelheti a két választás közti szakadék mélységét és távolságát.



 

Folytatva a 2010-ben elkezdett tendenciát, további cukor-csökkentésre szánták el magukat a hazai üdítőital gyártók - a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül egyébként elsőként. Ennek értelmében az ágazat vállalkozásai tovább csökkentik alkoholmentes italaik – szénsavas üdítők, gyümölcslevek, jeges teák - átlagos cukortartalmát. Ez azt jelenti, hogy 2020 végéig összességében felére csökken az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma a 2010-es értékekhez viszonyítva.

 

Az üdítők cukortartalmának csökkentését a receptek megváltoztatásával, új, innovatív termékek bevezetésével, illetve az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek kínálatának bővítésével valósítják meg a gyártók, akik mindezek mellett igyekeznek tudatos folyadékfogyasztásra is ösztönözni a fogyasztókat.



 

„Szövetségünk és tagvállalataink tisztában vannak azzal, hogy felelősséggel tartoznak termékeik minőségért és fogyasztóink egészségéért. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a modern társadalom életmódbeli változásainak, a XXI. század népegészségügyi kihívásainak kezelése összetett, a társadalom minden szereplőjét egyaránt érintő kérdés. Ennek megfelelően folyamatos termék innovációval, felelős reklámozással, a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával és az aktív életmódot népszerűsítő programok támogatásával járulunk hozzá a közös népegészségügyi célok eléréséhez” — mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke. 

 

(forrás: NOGUCHI PORTER NOVELLI)





LEGFRISSEBB VIDEÓK

Az atomkor hajnala


„Az igazságszolgáltatás a közigazgatástól elkülöníttetik…”


A Saint-Antoine kapu pusztulása