2018. augusztus 7.

Királyi Napok: idén is megnyílik az osszárium a látogatók előtt


Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen megnyitják az osszáriumot a látogatók előtt a Székesfehérvári Királyi Napok alatt. A Nemzeti Emlékhelyen lévő csontkamrát augusztus 12-e és 20-a között tekinthetik meg az érdeklődők.

Augusztus 11-én délelőtt nyílik meg a látogatók előtt az osszárium ajtaja a Nemzeti Emlékhelyen.  A királyi csontokat is rejtő kamra augusztus 12-től 20-ig térítésmentesen, regisztrációs jegy vásárlásával lesz látogatható minden nap 9 és 20 óra között. Az érdeklődők szakvezetéseken is részt vehetnek: augusztus 11-én 10 és 15 órakor, valamint augusztus 12-én, 18-án és 19-én 15 órakor.

 


 

A székesfehérvári Romkert területén kialakított osszárium az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleletek megőrzését szolgálja, egyben közös síremléket állít az itt eltemetett személyeknek. 

Székesfehérváron, a Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikában temették el 15 királyunkat, köztük az államalapító Szent István királyt, továbbá uralkodói családtagokat, rangos egyházi és világi személyeket is. Legtöbbjük azonban nem azonosítható, vagy mára máshol nyugszanak. István király és fia, Imre herceg maradványait még 1083-ban, szentté avatásukkor kiemelték a sírokból, míg a várost 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok pedig végigrabolták a bazilika gazdag sírjait: a kincseket kivették, a csontokat szétdúlták, kidobálták.

 

Szerencsés véletlen csupán, hogy III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna sírja érintetlenül maradt. A királyi párt uralkodói felségjelvényekkel, valamint személyes tárgyaikkal temették el, így találtak rájuk 1848-ban. Máig ez az egyetlen olyan feltárás, amelyből minden kétséget kizáróan királyi személyekhez köthető csontmaradványok kerültek elő.

 


 

A bazilika ásatásai a későbbiekben folytatódtak. Bár az 1848-as feltáráshoz hasonló jelentőségű lelet a további ásatások nyomán már nem került elő, joggal feltételezhető, hogy az azonosítatlan csontmaradványok között királyaink, királynéink földi maradványai lehetnek. A csontmaradványok elhelyezése a szigetelt, klimatizált sírkamrában – a kegyeleti szempontokon túl – azt a célt is szolgálja, hogy azok esetleges további kutatások számára hozzáférhetők legyenek, jó állapotban, azonosíthatóan megőrződjenek.

LEGFRISSEBB VIDEÓK

Szabadulj okosan


„Én és a családom”


Az emberek fele allergiás lesz 2025-re